Zubobolja

Zubobolja nimalo nije prijatna. Preventiva su redovne posete zubarskoj ordinaciji, minimalno na svakih 6 meseci a po potrebi i češće.

Ukoliko zapustite to, zubobolja može izazvati i jake glavobolje pa čak možda i migrenu.

Ako se bol već pojavio, evo prve pomoći do posete zubaru.

Zubobolja – lečenje

Ulje karanfilića ćete nabaviti u fito apotekama. Neophodno je da dozirate količinu prema uputstvu za upotrebu, jer veća količina može da bude i otrovna. Sasvim malu količinu ovog ulja nanesite na zub, ali ulje nikako ne sme da ima dodir sa desnima! U protivnom, doći će do zapaljenja desni i osećaćete još veći bol. Ovo je samo mera da se kratkotrajno umire živci, a nikako ne trajno rešenje protiv zubobolje.

Beladon je proizvod pomoću koga ćete se trenutno rešiti zubobolje i bola koji pulsira. Možete takođe umanjiti otok i crvenilo.

Problem otoka ćete rešiti postavljanjem ohlađenog obloga na spoljašnjost obraza na čijoj strani se nalazi zub koji Vas boli.

Kocka leda u usnoj duplji trebalo bi da Vam pomogne. Ali ako ste nepoverljivi prema ovoj metodi, bolje isprobajte nešto drugo.

Podignite glavu – još jedan način da umanjite bol.

Isperite usnu duplju vodicom od nevena – idealno rešenje za upale – lekovita svojstva nevena će obnoviti tkivo desni i umanjiti pojavu krvarenja.

Ispiranje usne duplje čašom zagrejane vode sa rastvorom jedne kafene kašičice kuhinjske soli takođe može mngo da pomogne.

Korišćenjem konca za zube možete eliminisati delove hrane koji su ostali između zuba koji takođe izazivaju zubobolju.

Izbegavajte vruću, olhađenu i slatku hranu i napitke.

Komadić zubarske smole ili gaze na bolnom zubu takođe će ublažiti bol ako Vašem zubu ne prija vazduh.

Aspirin popijen sa vodom će ublažiti bol, ali hajde da razbijemo jednu veoma raširenu zabludu. Naime, nikako ne smete da nanesete na zub tabletu aspirina – to će izazvati brojne komplikacije i teškoće.

Ako imate problem sa zuboboljom, to ne znači da ćete ostati bez tog zuba. Pre mnogo godina zaista je bilo tako, ali danas je adekvatna stomatološka pomoć dostupna svima. Uz pomoć jednostavnijeg stomatološkog postupka zub će biti izlečen, sačuvan i dopunjen krunicom ili plombom.

Poseta stomatologu je svakako obavezna, i ako se zubobolja posle nekog vremena povuče, Vašem zubu je svakako potrebna pomoć stomatologa. Ponekad zubobolja može da bude znak problema u radu nekog drugog organa.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation