Zdravom ishranom izbegnite infarkt

Zdravlje na usta ulazi upozoravaju nas lekari, pa ako ne pazite na izbor namirnica koje unosite u organizam povećavate šanse za razvijanje brojnih bolesti. Zato ako žellite da ojačate imunitet i poboljšate opšte stanje organizma pazite šta jedete.

Zanimljiva nova otkrića kažu da čak i ako ranije niste vodili računa šta jedete, promena načina ishrane može da spreči novi infarkt, čak i ako ste pre imali napad.

MASNA MORSKA RIBA

U stvari, unošenjem masne morske ribe povećavate šanse da izbegnete sledeće srčane napade nego tradicionalnom dijetom – sa smanjenjem uzimanja hrane koja sadrži mnogo zasićenih životinjskih masti.

To je pokazala studija Medicinskog saveta za istraživanja iz Kardifa, u Velsu, koju je radio dr Majkl Ber (Michael Burr). U istraživanju je učestvovalo 2.033 muškaraca koji su preležali bar jedan infarkt. Nakon dve godine dijetalne ishrane, grupa ispitanika koja je unosila 150 grama masne morske ribe, kao što je tunj, losos, skuša ili sardina, najmanje dva puta nedeljno ili riblje ulje u kapsulama, je imala 29% manje smrtnih slučajeva u odnosu na grupu koja je jela manje hrane sa zasićenim mastima kao što su puter, sir i pavlaka i grupu koja je jela više dijetnih vlakana (mekinje i integralni hleb) i naravnu i u odnosu na grupu koja nije držala nikakvu dijetu.

Masna morska riba ima sposobnost da spreči i leči kardiovaskularne bolesi, zahvaljujući sadržaju jedinstvene vrste masti – masnih kiselina tipa omega 3. Krvni sudovi ljudi koji konzumiraju ribu nekoliko puta nedeljno, što odgovara dnevnoj dozi od 30 grama ribe, su znatno manje pogođeni arterosklerozom u odnosu na one koji retko jedu ribu.

BELI LUK

Ako želite da regenrišete arterije redovno jedite beli luk. Glavno oružje belog luka je verovatno skup antioksidanasa koji neutrališu agense koji oštećuju arterije. Podjednako je efikasan i svež i kuvan.

Istraživanja su pokazala da dugotrajno konzumiranje belog luka u dnevnoj dozi od dva do tri čena smanjuje rizik od srčanih napada, smrtnost i procenat infarkta sa fatalnim ishodom.

Osobe koje ga jedu svakodnevno imaju i manje bolova u zglabovima, a asmatičarima se prorede napadi. Osećaju se snažnije, imaju veću energiju, libido i apetit, a posebno je upečatljivo smanjenje bola kod degenerativnih oboljenja kičme i zglobova.

Jedite i dosta voća i povrća.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation