Zdravije čišćenje doma

Tv stanice svakidašnje puštaju reklame o raznim magičnim preparatima za čišćenje stana koji za tren oka otklanjaju buđ, nečistoću, neprijatne mirise i prašinu. Da li ste se ikada zapitali šta oni sadrže? Koji su ti elementi koji toliko dobro deluju? Da li je to štetno za naše zdravlje? Naravno, šteti i našem zdravlju i okolini, tj. životnoj sredini. Živeti zdravije ne označava samo zdraviju ishranu, rekreativni sport, više sna i dane bez cigareta i alkohola, već i čišćenje sa prirodnim preparatima.

Kako bismo mogli da spremimo ceo stan bez hemikalija? Lako i bezbedno! U ovom članku ćemo Vam opisati prirodna sredstva koje možete naći u kuhinji i kući. Jednostavno se pripremaju i koriste, pogledajte kako!

Prvi prirodni preparat za čišćenje koji ćemo predstaviti je sodabikarbona. Svi smo se već susretali sa ovim proizvodom, ali nije sigurno da smo je koristili i za čišćenje. Moramo Vam priznati da se radi o multifunkcionalnom sredstvu koja čisti celu kuću. Veoma je dobra za neutralisanje neprijatnih mirisa i za čišćenje odvoda. Sipajte 2 velike kašike sodabikarbone u odvod i prelijte je vrućom vodom. Problem će biti rešen za tren oka. Za čišćenje zagorele šerpe je dovoljna kašika sodabikarbone i nekoliko kapi vode koja mora stajati tokom jednog dana. Sutradan se lako može oprati. Pored toga, dobra je i za ribanje raznih površina, za beljenje rublja ili za odstranjivanje buđi.

Sledeći prirodni preparat smo isto pronašli u kuhinji. Sirće, kako i prethodno sredstvo, je veoma aktuelno u porodicama koji žive zdravo i čuvaju okolinu. Sirće se najčešće koristi za čišćenje masnih površina ili za ručno i mašinsko pranje posuđa. Preporučuje se i za odstranjivanje kamenca u kupatilu. Potrebno je da na kamenac sipate malo sirćeta i ostavite da odstoji 10 minuta, a zatim samo obrišite površinu.

Kuhinjsku so su i naše bake koristile. Najbolje je za čišćenje prljavih posuđa i za male nečistoće na odećama. Stavite malu količinu na rublje i pokvasite ga sa mlakom vodom, zatim, ostavite da stoji 10 minuta, nakon čega ga možete potrljati i oprati sa čistom vodom.

Bebi ulje ili maslinovo ulje se koristi za poliranje laminata, parketa ili nameštaja. Za neutralisanje mirisa možete staviti u frižider ili zamrzivač pola limuna ili lajma. Isto voće je idealno i za pranje rublja ili za dezinfekciju.

Da bi osvežili prostoriju, stavite u jednu krpicu nekoliko latica ruža ili nekog drugog cveta. Zavežite mali paketić sa lepom trakom i poprskajte ga sa eteričnim uljem. Dugo ćete moći uživati u omiljenom mirisu.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation