Zdrava ishrana

Da li ste već pokušali da se hranite zdravo? Da li ste se zapitali koji su prvi i najbitniji koraci ka boljem životu? Možemo na više načina posmatrati ishranu; nekim ljudima su važniji proteini, a neki žele da skinu višak kilograma.

Predstavljamo u nekoliko tačaka glavne odrednice zdravog načina života:

Odaberite najraznovrsniju hranu i isprobajte ukuse koje do sada niste. Nemojte se striktno držati već naviknutih običaja, prilikom kuvanja pokušajte da unesete u obroke više boja i ukusa.

Smanjeni unos masti u organizam je u svakom slučaju pozitivni početak boljeg života. Vaše kulinarske veštine je najbolje ograničiti na kuvanje na pari, u foliji ili u mikrotalasnoj pećnici. Ako je ipak potrebna masnoća, izaberite margarin ili maslinovo ulje. Pored toga izbegavajte zapršku i brašno.

Korišćenje manje količine soli će znatno uticati na vaše zdravlje i u kratkom vremenskom periodu ćete osećati znatnu razliku. Veoma dobro utiče i na smanjenje povišenog pritiska.

Slatkiši, kolači i šećer su uvek bili protivnici lepog izgleda i vitkog tela. Zbog tih razloga nedeljno jedite samo dva-tri puta neke poslastice i uvek obratite pažnju da to ne bude zamena za jedan obrok.

Doktori preporučuju unos pola litre mleka ili mlečnih proizvoda u toku jednog dana. Tu spadaju sirevi, jogurt, pavlaka i kefir sa minimalnom masnoćom. Ono što je postalo vrlo popularno u poslednje vreme je hrono način ishrane.

Jedite više puta na dan voće i povrće (nekuvane, nepečene).

Integralni hleb je fantastična zamena za običan beli, jer sadrži kvalitetnije sastojke.

Obroci neka budu manji i češći. Unos hrane morate ograničiti, da se ne bi prejeli i pored doručka, ručka i večere uklopite i dve užine (pre podne i posle podne).

Pijte puno tečnosti, najmanje 2 litre na dan. Izbegavajte zaslađene napitke i alkohol.

Ako stvarno želite da živite zdravo, morate se osloboditi štetnih navika poput cigareta. Negativno utiče na opšte zdravlje i prouzrokuje više bolesti.

Pokušajte što više da se opustite i da se oslobodite stresa. Najbolji način za to je meditacija ili relaksacija, a zimi i leti neki duži odmor za dopunu energije.

Sport i fizičke aktivnosti su isto toliko važni u promeni načina života kao i zdrava ishrana. Bilo pi poželjno da se tri puta nedeljno bavite sportom.

Zadnji savet: Odštampajte ova pravila i zakačite na vidno mesto! Nemojte zaboraviti gde ste krenuli i da je zdrava ishrana dobar put do srećnog života.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation