Zdrava ishrana dece

Kada je reč o zdravoj ishrani, važno je napomenuti da se njen značaj odražava na celokupno zdravlje čoveka tokom čitavog života, ali i to da isti taj značaj ishrane počinje još u detinjstvu.

Upravo u periodu detinjstva, deca su izložena pojačanoj potrebi za hranljivim i korisnim sastojcima, kakvi su sadržani u ishrani i zahvaljujući tim sastojcima oni ostvaruju i postižu normalan psihicki i fizički razvoj organizma.

Srazmerno tome, vodite računa da namirnice koje uvrstite u ishranu svog deteta budu odabrane tako da imaju veliku vitaminsku i mineralnu vrednost, jer upravo ove dve vrste sastojaka u ishrani, stvaraju balans u organizmu i obogaćuju ga sa svim onim što mu je neophodno.

Namirnice bogate vitaminima i mineralima najčešce su povrće i voće, ali i mleko i mlečni proizvodi, meso, jaja i druge namirnice organskog i domaćeg porekla.

Trudite se da u ishrani deteta, ne koristite namirnice koje nemaju prirodno zdrav sastav, jer kao takve, njegovom organizmu neće omogućiti dovoljan nivo energije i održati balans vitamina koji je preduslov zdravlja, a izazvaće osecaj sitosti, zbog koga dete neće moći dodatno da pojede i zdrave namirnice.

Imajte u vidu i to da je bitno da ishrana koja je zdrava za vaše dete, mora da bi bila takva i da bude raznovrsna i na prvom mestu redovna.

Kombinujte što veći izbor različitih namirnica i pripremajte ih tako da budu raspoređene u tri različita glavna obroka, doručak, ručak i večeru i između njih dva sporedna manja obroka, odnosno dve užine.
Deca koja preskaču obroke, pogotovo doručak imaju ustanovljen sporiji razvoj i rast, kao i manjak energije.

Svedite unos namirnica veštačkog porekla kod dece na minimum i veštački proizvedene slatkiše što je češće moguće zamenite voćem, koje je bogato prirodnim šećerom ali i brojnim vitaminima uz to.
Takođe, izbegavajte da deci dajete brzu ili veoma začinjenu hranu, koja takođe može loše delovati svojim sastavom.

Imajte na umu i tu činjenicu da kao i sve druge navike i navike u ishrani koje dete stekne u svom detinjstvu, često ostaju prisutne kao navike koje se praktikuju čitav život.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation