Za šta je dobra surutka

Surutka, koja nastaje kao jedan od niza proizvoda od mleka, ne sadrži puno kalorija, a pritom je veoma bogata vitaminima, proteinima, natrijumom, fosforom, kalijumom, kobaltom, cinkom, manganom, gvožđem, fosforom, aminokiselinama i još brojnim važnim sastojcima zbog kojih je neizmerno zdrava i korisna za ljudski organizam.

Samo nabrojani sastojci iz surutke, neminovno utiču na očuvanje zdravstvenog balansa unutar ljudskog organizma. Uz to, dokazano je da surutka doprinosi pročišćavanju jetre, ukoliko je jetra bila trajno optetrećena preradom unešenih jakih lekova ili sličnih supstanci u organizam. Surutka u ovom slučaju utiče i omogućava obnavljanje i izlečenje ćelija jetre i sprečava njeno propadanje ili nastanak ciroze kao trajnog oštećenja usled konzumiranja pomenutih lekova ili drugih supstanci kao što je recimo alkohol.

Takođe, surutka, utiče pozitivno i na rad pluća, i preporučuje se da je konzumiraju osobe koje imaju problema sa bronhitisom ili osobe koje su u periodu oporavka od upale pluća ili drugih plućnih bolesti.

Surutka istovremeno pojačava imunitet i doprinosi poboljšanju ishrane kod osoba koje imaju problema sa malom težinom. Kod takvih osoba, surutka obezbeđuje određeni unos na početku teksta nabrojanih materija, a pritom nije neprijatnog ukusa i ne spada u grupu namirnica koje osobe sa manjkom apetita odbijaju da konzumiraju jer su teške za varenje ili zahtevaju vreme da bi se pojele i na taj način unele u organizam.

Surutku je potrebno da piju i osobe kojima nedostaje bilo koji od navedenih minerala, proteina ili vitamina iz sastava surutke.

Jedina mana kod uzimanja surutke, može nastati kao posledica prekomernog uzimanja surutke, usled čega može doći do stomačnih problema, odnosno pojave retke stolice.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation