Voće i povrće koje treba jesti sa korom

Većini je nezamislivo da veliki broj namirnica iz oblasti voća i povrća jede sa korom. Neki čak i jabuke ljute, a o konzumiranju kivija ili mandarine sa koricom i ne pomišljaju.

Ipak, lekari kažu da konzumacija kore voća i povrća može da poveća dozu vitamina, zaštiti vas od raka i uveća vam energetski nivo.

Evo šta od namirnica treba jesti neoljušteno:

KIVI

Verovali ili ne, ali kivi je poželjno da jede sa korom. Pre svega jer su dlačice na kori kivija su odličan antioksidans i nutricionisti veruju da ima supstance koje štite od raka, upala, alergija. Kora kivija sadrži tri puta više antioksidanasa od ploda, a štiti i od stafilokoka i ešerihije koli. Ako vam je kora kivija suviše tvrda, pokušajte da nađete “zlatni” ili da u blenderu izmiksujete ceo kivi.

ANANAS

Iako je izuzetno tvrda, kora ananasa je i jako zdrava. U opni ananasa ima dva puta više bromelaina nego u plodu. Pored mnogo vitamina C, prednost ananasa je u enzimu bromelain, koji rastvara hranu i brzo je šalje u digestivni trakt, pa tako štiti stomak.

BANANE

Gotovo je nezamislivo da bananu pojedete sa korom, ali ako ste u depresiji i želite da popravite raspoloženje, učinite to bez razmišljanja. Lekari savetuju da se kora prokuva desetak minuta i da se voda u kojoj ste je kuvali ohladi i popije, ili da se izblendira i popije. Kora banane leči depresiju jer je puna seratonina, hormona koji je zadužen za dobro raspoloženje. Kora štiti očne ćelije od izlaganja ultraljubičastom svetlu, koje je glavni krivac za pojavu katarakte.

CITRUSNO VOĆE

Kora pomorandže i mandarine su moćni antioksidansi koji se zovu super flavonoidi. Oni smanjuju nivo “lošeg” LDL holesterola, ali ne i “dobrog” koji nosi oznaku HDL. Antioksidansi iz kore su 20 puta moćniji od ploda. “Isto važi za svo citrusno voće. Bela opna sadrži visoku dozu pektina, a to je vlakno koje smanjuje holesterol i “naseljava” stomak “korisnim” bakterijama.

KROMPIR

Krompir ima više vitamina C od pomorandže, pa odlično štite od prehlada. Kora krompira obezbeđuje magnezijum, gvožđe, cink i vitamina C koji su vašem organizmu potrebni u toku dana. Pecite ga ucelo prelivenog maslinovim uljem ili skuvajte i napravite pire ne ljušteći koru.

(Ana Stankovic)

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation