Vitaminima protiv akni

Kako nastaju akne?

Posebna vrsta hormona, poznata pod nazivom androgeni izazivaju nagomilavanje viška ulja u žlezdama, a kada ovo ulje i mrtve ćelije zapuše žlezde, dolazi do stvaranja mitisera. Uz dodatno dejstvo određenih kožnih bakterija, može direktno doći do pojave upaljenih i jarko crvenih bubuljica koje se obično karakterišu kao akne.

Takođe i neodgovarajuća šminka može svojim lošim sastavom samo da iritira bubuljice ili da zatvori još nezapušene lojne žlezde.
Stres izaziva nastajanje akni. Zato, kada se pojave akne, nemojte se nervirati jer će biti još gore.

Vitamini pomažu

Zdrava ishrana sa puno voća i povrća našem organizmu donosi puno vitamina i minerala, što doprinosi opštem zdravlju pa i zdravlju naše kože.

Posebnu pažnju treba posvetiti kalcijumu, fosforu, kalijumu, hromu, sumporu, selenu, cinku, vitaminu A, C, PP i B vitaminu:

– Fosfora ima u ribi, siru, jajima.
– Hrom se nalazi u grašaku, pasulju, soji.
– Nedostatak kalijuma se može nadoknaditi uključivanjem u ishranu suvog grožđa, suvih šljiva i kupusa.
– Kalcijuma ima u mlečnim proizvodima, kao i u voću i povrću.
– Vitaminima A, C i PP su bogati mleko, paradajz, limun, paprika, džigerica, morska riba, šargarepa, ribizle, šipak, kiseli kupus, meso i bubrezi. Brojna istraživanja su pokazala da je ovaj vitamin izuzetno bitan hranljivi sastojak kada je reč o našoj koži i lečenju akni. Međutim, prevelike količine ovog vitamina su jako opasne, tako da ne treba preterivati

Vitamin B2 i B3 – Vitamin B2 u velikom broju slučajeva jako efikasan kada je reč o umirivanju i otklanjanju neželjenog stresa. Prirodni izvori koji obiluju ovim vitaminom jesu: mleko, riba, jaja, meso i lisnato zeleno povrće. Vitamin B3 je takođe jako efikasan kada je reč o poboljšanju cirkulacije i opšteg zdravlja kože.

Vitamin E – može se naći u većim količinama u bademima, kikirikiju, semenkama suncokreta, brokoliju i uljima koja vode poreklo do povrća. Ovaj vitamin predstavlja najbitniji hranljivi sastojak u borbi protiv akni.

(Ana Stankovic)

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation