Vitamin K

Drugo ime za vitamin K, odnosno filoholin glasi menadion. Smatra se da doprinosi dugom životu.

Poznate su 3 vrste K vitamina i to K1, K2 (prirodni) i K3 koji je nastao sintetičkim putem.

Vitamin K se nalazi u biljkama i životinjama, gde nastaju u unutrašnjosti creva bakterije coli.

Ovaj vitamin mogu rastvarati masti kao i organski rastvarači. Ne ugrožava ih visoka temperatura, ali ih mogu uništiti X zraci, alkalna sredina i svetlost.

Vitamin tipa K1 je u vidu ulja u žutoj boji i ima moć fluorescencije a K2 čine kristali koji se otopljavaju na temperaturi od 53,6 do 54,5 stepena Celzijusovih.

Repsorbuju ga creva svih sisara, pa i ljudi. Žuč je neophodna da bi do došlo resorpcije iz creva. Mala doza K vitamina gubi se kroz majčino mleko, a veće doze kroz pražnjenje creva.

Vitamin K je koristan zato što:

– doprinosi normalnom zgrušavanju krvi tako što proizvodi protrombin
– smanjuje rizik od krvarenja i izliva krvi u unutrašnjim organima

Nedostatak K vitamina

Kod ljudi koji pate od oboljenja jetre, žuči ili kod kojih je uneravnotežena resorpcija masti, često se javlja manjak K vitamina. Manjak vitamina K ponekad izaziva bolest celijakija.

Višak K vitamina

Previše K vitamina ponekad uništava crvena krvna zrnca, i uzrok je velikog znojenja u talasima i konstantnog crvenila.

Hrana koja obiluje K vitaminom

Dosta K vitamina ćete pronaći u karfiolu, zelju, kelju, kupusu, zelenoj salati, koprivi, zelenom paradajzu i algama. Izvori životinjskog porekla K vitamina su: riblje ulje, svinjska jetra, jaja, mleko, jogurt, sir.

Preporuke za dnevni unos

Ne postoji precizna preporučena količina. Pojedini stručnjaci savetuju za bebe 1 do 2, za trudne žene maksimalno 20, a ima i stručnjaka koji savetuju 65 do 80 mikrograma ovog vitamina svakodnevno.

Štetnost

Ne može se tvrditi da je vitamin K toksičan, ali ne treba da konzumirate količinu veću od pet stotina mikrograma vitamina nastalog sintetičkim putem.

Važno je da znate

Vitamin K narušava delotvornost svakog antikoagulanta. U slučaju da se već dugo lečite različitim antibioticima, na jelovnik uvrstite više hrane koja sadrži dosta K vitamina.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation