Vitamin A

Vitamin A nazivamo i akseroftalom, vitaminom rasta i antiinfektivnim vitaminom.

Ovaj vitamin spada u ciklične jednovalentne alkohole. Oblici vitamina A su funkcionalni vitamin A, odnosno retinol (sadrži ga samo hrana životinjskog porekla) provitamin A (drugi naziv je karotin) i sadrže ga i hrana i biljnog i životinjskog porekla. Provitamin A se pretvara u A vitamin unutar jetre i zidova creva.

A vitamin je ustvari ulje bledo žute boje, a proizveden je i u vidu pločica, odnosno kristala, koji će se otopiti na temperaturi 5 – 6 stepena Celzijusovih.

A vitamin se ne rastvara unutar vode, ali rastvaraju ga organski rastvarači kao i masti. Osetljiv je na visoku temperaturu i na ultravioletne zrake. Taj vitamin spada u nezasićena jedinjenja, te mu autooksidacija nije nepoznata.

Jetra, bubrezi i pluća učestvuju u taloženju ovog vitamina. Dosta vitamina A se gubi kroz žuč i kroz majčino mleko (dojilje).

Zašto je vitamin A koristan?

– dobar je za vid
– doprinosi rastu i razvoju, jačanju kostiju
– štiti kožu,desni, zube, kosu
– doprinosi imunom sistemu
– respiratorne organe štiti od infekcija
– kreme sa vitaminom 2 pospešuju borbu sa borama, aknama i slično
– daje zaštitu od tzv zračenja gama
– faktor je borbe protiv kancerogenih bolesti
– bez vitamina A srednje uho ne može normalno da funkcioniše
– bez ovog vitamina kolagen ne može da se stvara

Manjak A vitamina

Ako ste bledi, koža Vam je suva, nokti se lome – verovatno nemate dovoljno vitamina A u organizmu. Manjak A vitamina u organizmu deteta može usporiti ili zaustaviti rast i razvoj. Takođe, mogu oboleti i respiratorni organi, mokraćni mehur. Dugo vremena bez vitamina A ponekad uzrokuje displaziju pluća, a to vodi ka karcinomu.

Višak A vitamina

Previše vitamina a može smanjiti leukocite, dovesti do svraba, ogrubelosti kože, povećati jetru i slezinu, uzrokovati izmene kostiju koje se mogu videti na rendgenskom snimku, izazvati anemiju i nervozu, kosa može pojačano opadati.

Gde se nalazi vitamin A?

– riblje ulje
– masti životinjskog porekla
– životinjska jetra
– žumance
– mleko
– maslac
– sir
– spanać
– grašak
– zelena salata
– peršun
– kelj
– šargarepa
– marela
-suve šljive
-breskve

Doza svakodnevnog unosa

Bebama i deci do 12 meseci savetuje se 1500 IJ, odraslim ljudima 3500 do 5000 IJ, trudnim ženama i ženama koje doje 6000 do 8000 IJ. 1IJ je isto što i 0,6 mikrograma A vitamina.

Da li je toksičan?

Ima mogućnost da bude toksičan ako dete svakog dana mesecima konzumira veću dozu od 18500 IJ, ili odrastao čovek količinu veću od 50000 IJ.

Važno je znati

Za adekvatnu apsorpciju vitamina A preko probavnog trakta, moraju biti prisutne mineralne materije i masti. Vitamin A se idelano kombinuje uz cink, kalcijum, fosfor (minerali) kao i uz vitamine B grupe, vitamine E i D .

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation