Vaše telo zaslužuje najzdravije

Savremen način života užurban je i stresan, sve više se radi, sve manje se ima vremena za sebe. U toj trci s vremenom sve manje  ljudi vodi računa o tome kako se hrani, a da nisu ni  svesni da je hrana motor koji pokreće jednu tako kompleksnu mašinu kao što je ljudsko telo. Od toga šta unosimo u organizam, da li je to otrov ili lek, zavisi sveukupno čovekovo psihičko i fizičko stanje. Ipak, medicina sve više napreduje, postoje načini kako da što duže naše telo ostane zdravo, a jedan od načina je svakako i hrana bez glutena.

foto 1

Šta je dozvoljeno,a šta ne?

Gluten je protein koji se nalazi u žitaricama, kao što su pšenica, raž, ovas i ječam. Doprinosi podizanju testa i održavanju njegovog oblika i elastičnosti. U današnje vreme hrana bez glutena je veoma popularna u svetu, podržana od strane mnogih eminentnih lekara i naučnika. Ona podrazumeva izbacivanje hleba i testenina sa glutenom, i zabranjuje svu industijski prerađenu hranu, koja u sebi može da sadrži ostatke glutena. Takođe, strogo se izbacuje i konzervirana hrana, kolači, peciva od belog brašna, jer mogu da sadrže ostatke kvasa, u kojem takođe ima glutena. Poželjno je izbacivanje i alkohola kao i gaziranih  pića. Ipak,ova ishrana ima dosta svojih prednosti, pa se bazira pre svega na voću i povrću, raznim vrstama ribe, piletini, ćuretini, kuvanom nemasnom mesu, pirinču, kukuruzu, prosu. Ukoliko ipak volite testo, dozvoljeno je heljdino brašno, kao i brašno od krompira. Bezgluteinskom dijetom organizam se čisti od raznih toksina nakupljenih u organizmu, smanjuje se telesna težina, telo se dovodi u ravnotežu, zbog izbalansirane ishrane, usporava starenje, stabilizuje nivo šećera u krvi, jer se smanjuje unos prerađenih šećera, i kod žena koje su u menopauzi, značajno ublažava simptome. Organizam dobija više energije, postaje aktivniji i otporniji na razne viruse i bolesti, a imunitet postaje jači. Upravo zbog toga je hrana bez glutena i više nego poželjna u današnje vreme.

Still life of variety of Healthy Foods

Still life of variety of Healthy Foods

Ideje za jelovnik

Za doručak je poželjno uzimati bezgluteinski hleb, sa jajima, sirom, maslacem ili marmeladom. Dozvoljen je ponekad i omlet sa jajima i šunkom, bezgluteinski musli sa jogurtom, a jaka crna jutarnja kafa se može zameniti kakaoom ili čajem sa mlekom.

Za ručak se preporučuje testenina bez glutena sa raznim vrstama povrća, sa sokom od paradajza ili mocarelom, razne vrste ribe, piletina, ćuretina, čorbe od povrća,  uz salate od svežeg povrća  i sveže ceđene sokove, kao i jabuka, pomorandža ili neko drugo voće kao dezert.

Večera treba da bude lagana i neopterećujuća za stomak. I zato je dobro pojesti varivo od pirinča ili povrća, mahunarke, kuvano nemasno meso, supu sa testeninom bez glutena, vegeterijansku picu sa brašnom bez glutena, čorbu sa povrćem , pirinač, uz neki biljni čaj, od matičnjaka ili lavande.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation