Varičele

Varičele ili ovčije boginje se svrstavaju među lakše bolesti, koje se najčešće preleže u detinjstvu, ali vrlo često se dešava da se pojave i među odraslim ljudima, pogotovo trudnicama, i da naprave ozbiljne problem u organizmu. Naučno je dokazano da što ste stariji, teže podnosite zarazu boginjama bilo kog oblika. Ukoliko ih niste preležali u najmlađem dobu, recimo u obdaništu, kao odrasla osoba možete imati određene komplikacije.

Pojava ovčijih boginja počinje postepeno. Prvo se na telu pojave ospe sa vodenim plikovima, koji vrlo brzo prskaju i počinju da prelaze u fazu kraste. Pre pojave prvih simptoma, zaraženi je najčešće nekoliko dana neraspoložen, gubi apetit, ili ima poviđenu temperature. Tek nakon par dana počinju da se javljaju prvi pravi simptomi u vidu crvenih tačkica koje svrbe. Ove crvene mrljice se uobičajeno prvo pojave na licu i trupu, a zatim se šire in a sluzokožu usta i ždrela, kosmati deo glave, i na kraju na ruke i noge. Inkubacija,odnosno vremenski period koji prođe od ulaska virusa u organizam, do pojave prvih znakova bolesti, traje od 18 do 21 dan.

Ovčije boginje su vrsta infekcije koja se prenosi kapljicama pljuvačke ili znoja, pa se virus lako može preneti čak i ako se samo nalazite u istoj prostoriji sa zaraženim. Neki ljudi se veoma lako zaraze na ovaj način, dok ostali iako su možda imali bliži kontakt sa zaraženim, ne dobiju boginje. Takve osobe možda imaju urođeni imunitet na ovakvu vrstu infekcije, iako je ovo vrsta bolesti koja se dobija jednom u životu, imunitet je možda nasleđen od nekog člana porodice.

Ne postoji neki poseban lek protiv boginja. Preporučuje se da ovu bolest nikako ne preležite ,,na nogama’’, već strogo mirujući. Takođe, češanje plikova može biti veoma opasno, jer može dovesti do infekcije, a usled tolikog češanja na telu se mogu pojaviti ružni ožiljci.

Postoji zabluda da kupanje za vreme boginja može da škodi, međutim, ono je u tom slučaju dozvoljeno, čak i preporučljivo. To naravno ne znači da sebi priučtite dugu toplu kupku, već da se povremeno osvežavate mlakom vodom, bez ,,agresivnih’’ kupki i šampona. Posle kupanja kođu ne treba trljati, već vodu upiti blagim tapkanjem peškirom. U apotekama se kupuju posebni puderi koji se nanose na čistu kožu, koji ublažavaju svrab.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation