Uzroci neplodnosti

Roditeljstvo je jedna od najlepših i najodgovornijih životnih uloga. Mnogi ljudi želi da postanu roditelji, ali nailaze na prepreke koje ih u tome onemogućavaju. Brojni su razlozi zašto ne može da dođe do trudnoće. Ako ni posle godinu dana žena ne zatrudni, verovatno je da jedan od partnera ima problema sa plodnošću. U najvećem broju slučajeva, blagovremeno otkrivanje problema će uz lečenje otkoloniti uzrok neplodnosti.

Jajnici

– imaju jednu od ključnih uloga u začeću. Trenutno prisutna upala jajnika ili nepravilno lečena upala jajnika iz tinejdžerskog doba dovodi do skorelosti na opni jajnika, folikul se zadržava u jajniku i začeće je onemogućeno.
Ako dominantni folikul ne sazreva na vreme i ”plodni dani” (ovulacija) izostaju, te ne može doći do trudnoće, radi se o policističnim jajnicima. U pitanju je mnoštvo cisti koje sadrže veliku količinu tečnosti.

Jajovodi

– ako su začepljeni, to jest ako im je smanjena prohodnost, začeće će biti otežano ili sprečeno. U jajovodima se odvija oplođenje ovuma (jajne ćelije). Da li su jajovodi prohodni, otkriće metoda koja se naziva histerosalpinogografija. Laparoskopija ili mikrohirurška metoda učiniće jajovode prohodnim.

Prisustvo ednometriotične, odnosno ”čokoladne” ciste – ako se ne utvrdi blagovremeno sprečiće da dođe do trudnoće. Razvoj ovih cisti najčešće dovodi do oštećenja na organima ”male” karlice i na ovarijumima (jajnicima). Ako se blagovremeno reaguje, izlečenje neće izostati.

Nepravilnosti u konstituciji vagine i materice onemogućiće začeće. Ove anomalije su urođene i retko se dešavaju.

Spermatozoidi

– ako se broj aktivnih spermatozoida kreće ispod 50 odsto, muškarac je neplodan. Da bi došlo do oplođenja semena tečnost treba da sadrži optimalnu vitalnost i optimalan broj spermatozoida u semenoj tečnosti. Pomoću spermograma može se utvrditi kvalitet spermatozoida. Za ovu metodu potreban je uzorak semene tečnosti. Takođe, ponekad su kile odgovorne za smanjenje broja vitalnih spermatozoida.

Imunološko neuklapanje

– ovaj uzrok je mnogo ređi. Usled imunološkog neuklapanja, ženski organizam prozivodnjom antitela odbija semenu tečnost. Da bi se onemogućilo razvijanje spornih antitela, neophodne su posebne mere.

Savet plus: ako želite da postanete roditelj, bilo bi poželjno da se odreknete cigareta. Pušenje smanjuje plodnost kod oba pola. Psihičke barijere, stres i nerviranje kod žena takođe negativno utiču na mogućnost začeća.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation