Urinarna infekcija – simptomi i liječenje

Infekcije urinarnog trakta su infekcije mikroba. Mikrobi ili mikroorganizmi predstavljaju zajednički naziv za bakterije, arheje, gljive i protiste. To su organizmi koji su svojom građom presitni kako bi bili detektovani bez mikroskopske analize.

Većina infekcija urinarnog trakta je uzrokovana upravo zbog bakterija, nekada uzrok mogu biti i gljivice, a u jako rijetkim situacijama uzrok su virusi.

Infekcije urinarnog trakta su ubjedljive jedne od najčešćih infekcija u ljudskom organizmu. Mogu biti detektovane bilo gdje u sklopu urinarnog trakta. Urinarni trakt je sačinjen od: bubrega, mokraćovoda, mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi.

Većina urinarnih infekcija se povezuje sa mokraćnom cijevi i mokraćnim mjehurom. To podrazumijeva urinarne infekcije donjeg urinarnog trakta.

Urinarne infekcije gornjeg trakta važi u situaciji kada su infekcijom zahvaćeni bubrezi i mokraćovod.

Infekcije urinarnog trakta su manje zastupljene, ali su to obično intezivnije i ozbiljnije situacije.

Simptomi infekcija urinarnog trakta

Simptomi infekcija urinarnog trakta uključuju:

  • Peckanje tokom mokrenja – može imati različite uzroke i indicirati različita stanja. Nekada peckanje tokom mokrenja može biti uzrokovano lijekovima koje ste konzumirali, a zbog urinarne infekcije. A nekada to čak mogu biti higijenski proizvodi poput sapuna, losiona za čišćenje, gelova za tuširanje i slično.

Tako da prije nego što pomislite na infekciju obratite pažnju i na ove faktore. Nekada to može biti pojava kamena u bubrezima te svakako ukoliko sumnjate na to u što ranijem stadiju pojave peckanje trebate provjeriti sa stručnjakom.

  • Povećana i učestala potreba za mokrenjem uz ujedno i nemogućnost mokrenja – kao uzrok može indicirati na različite probleme. Ovi simptomi nekada mogu biti popraćeni groznicom kao i bolovima u abdomenu i to često ukazuje na urinarnu infekciju.

Ali ovaj simptom se vrlo jednostavno može povezati sa činjenicom da pijete previše tečnosti, ali svakako da vi poznajete svoje tijelo i ako zaista primjećujete neuobičajen bol obratite se stručnjaku. Neki od razloga za učestalo mokrenje mogu biti konzumiranje diuretika ili dijabetes.

  • Povećani stepen hitnosti pred svako mokrenje – može se povezati sa postojanjem urinarne infekcije u organizmu, ali i posljedicom korištenjem određenih lijekova.
  • Pojava krvi u urinu tokom mokrenja – uz pojavu spomenutih simptoma krv u urinu može indicirati na urinarne infekcije, međutim nekada krv može biti alarm za pojavu kamena u bubregu. U svakom slučaju ako primjetite krv u urinu obratite se doktoru bez pretjeranog razmišljanja.
  • Vidljiva zamućenost urina – može biti potpuno bezopasno situacija. Međutim može da važi za indikatora određenih medicinskih stanja. Neka od njih jesu urinarne infekcije, kao i mogućnost kamena u bubrezima, problem sa prostatom ili spolne bolesti.
  • Tamna boja urina – najčešće svjedoči o dehidriranosti organizma. Kao i nepotrebnim količinama štetnih tvari u organizmu koje su trebale biti izbačene kroz urin. Na primjer nekada tamniji urin može unijeti sumnu da se radi o problemima vezanim za jetru.
  • Osjetna promjena i neugodnost mirisa urina
  • Bol u karlici najčešće simptom kod žena
  • Rektalni bol najčešće simptom kod muškaraca

Prilikom pojave samo nekih ili više od jednog navedenog simptoma budite spremni odvojiti vaše vrijeme da posjetite doktora.

Možda nema velikog razloga za brigu, ali ukoliko ima zasigurno bi bilo bolje da reagujete odmah kako ne bi došlo do ozbiljnijeg problema sa infekcijama urinarnog trakta.

Liječenje infekcija urinarnog trakta

Liječenje infekcija urinarnog trakta podrazumijeva nekoliko kategorije. Liječenje se može zasnivati na korištenju antibiotika, ali i sa druge strane može uključivati “kućno liječenje” različitim prirodnim preparatima i metodama.

Liječenje antibioticima

Vrsta antibiotika koja će se koristiti za liječenje bakterijskih infekcija urinarnog trakta uveliko zavisi od toga koji je dio urinarnog trakta zahvaćen infekcijom.

Donji trakt se najčešće tretira oralnim antibioticima. Infekcije gornjeg trakta se liječe intravenskim antibioticima – ovi se antibiotici u organizam unese direktno kroz vene.

Ono što je nezgodno je mogućnost da bakterije razviju otpornost na antibiotike. Da bi tokom liječenja izbjegli tu situaciju vaš doktor će najvjerovatnije odabrati najkraći mogući period korištenja antibiotika. Najčešće ne bi trebalo trajati duže od jedne sedmice.

Rezultati sprovedeni preko urinarne kulture će pomoći doktoru da bude siguran u efektivnost antibiotika koji prepisuje te daje sigurnost da zapravo pijete ono što vama treba.

Tretmani različiti od antibiotskih tretmana su i dalje u fazi ispitivanja.

Kućni tretmani za liječenje

Ne postoji način da vi u potpunosti eliminišete infekciju tretmanima ili proizvodima koje možete samostalno napraviti. Ali postoje tretmani i rješenja koji će učiniti da vaši lijekovi prepisani od strane doktora budu efektivni i djeluju puno bolje.

Najjednostavniji i jedan od najboljih savjeta jeste povećani unos vode. Povećani unos vode će omogućiti da mnogo brže izbacite infekciju iz organizma.

Također jedan od vrlo čestih savjeta jeste čaj ili sok od brusnice, međutim potrebna su detaljnija i obimnija istraživanja kako bi se utvrdio stvarni efekat brusnice na infekciju u organizmu.

Sok ili čaj od brusnice ili sama brusnica ne mogu puno pomoći nakon što dođe do infekcije, međutim neki stručnjaci tvrde da će djelomično spriječiti bakteriju da se zadrži za mokraćni mjehur što bi dovelo do infekcije urinarnog trakta.

Tako da je zaključak da može pomoći u preventivnom smislu.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation