Uređenje doma u mediteranskom stilu

Kada se spomene Mediteran, šta vam najpre padne na pamet?

More, plaže, uživanje, ukusna hrana?

Pored prelepih mesta za odmor, Mediteran je često isnpiracija i za kućnu dekoraciju.

Sve što potiče iz Grčke, Italije i Španije podrazumeva se pod pojmom Mediteran. Zato ne iznenađuje što mnoga mediteranska mesta najčešće inspirišuće deluju na sve turiste. Tako mnogi dom uređuju u mediteranskom stilu.

Koje su sve karakteristike mediteranskog stila?

Kada je u pitanju dekoracija kuće i uređenje stana u mediteranskom stilu, najčešće ovaj stil karakterišu funkcionalnosti i jednostavnost uz istančanu dozu elegancije i prepoznatljiv stil.

U enterijeru treba kombinovati nekoliko različitih materijala, pa tako za podove ili zidove treba koristiti kamen, za dvorište biljke poput lavande ili bora, a za nameštaj drvo.

Izaberite prave boje u dom!

Prilikom uređenja doma u mediteranskom stilu neophodno je da obratite posebnu pažnju na kombinaciju boja. Boja zidova treba da bude u skladu sa bojom nameštaja, ali i tkanine. Inspiraciju treba tražiti u prirodi, pa je tako preporučljivo da zidovi budu okrečeni u plavo ili bež, dok se za nameštaj preporučuju nežni tonovi, poput bež boje.

Dekorativni elementi enterijera trebalo bi da budu žućkaste boje ili nežno ljubičaste, a takođe dizajneri savetuju i da se biraju prugaste kombinacije boja, pri čemu bi pruge trebalo da budu bele. Svakako, budite pažljivi sa prugama, manje je više, zapamtite to.

Tek kada se odlučite za boju za zidove, birajte boju i materijal zavesa. Svilene ili pamučne zavese karakteristične su za ovaj stil, a često se biraju zavese upečatljivih boja i bogatog dekora. Zavese svetijih nijansi trebalo bi da se stave na manji prozor, dok se tamnije nijasne preporučuju za veće prozore.

Nameštaj – praktičan, jednostavan, skladan

Mediteranski stil podrazumeva nameštaj koji je funkcionalan, ali i jednostavan. Ne bi trebalo da bude preterano glomazan, a uglavnom se bira nameštaj od drveta ili kovanog gvožđa. Ukoliko su komadi nameštaja tamnijih boja, lako ih možete osvežiti bogatim dekorom na jastucima ili upečatljivim bojama prekrivki i posteljina.

Rasveta bi trebalo da bude što približnija prirodnom svetlu. Stona lampa i te kako može da ulepša prostor, te je slobodno ubacite u svoju dnevnu sobu koja može da posluži i za pripremanje romatične atmosfere.

Obavezno uredite balkon i terasu!

Mediteranski stil podrazumeva i da budu i terasa i balkon uređeni. Kamen ili pločice odlične su za uređenje terase, a neka nameštaj bude isključivo od drveta. Dodajte malo mediteransko plave boje za presvlake na nameštaju, a na stočiće možete staviti silikonske mušeme sličnih tonova.

Uz ovakvo uređenje doma uvek ćete se osećati kao da imate svoju oazu mira. Ne morate da čekate leto, već oplemenite svoj dom i unesite mediteranskih čari u svoj životni prostor.

I da, ako tek planirate da uređujete balkon i terasu, prisetite se kako je to bilo na moru, od kakvog materijala je bio nameštaj, da li su stočići imali silikonske mušeme ili stolnjake i opremite ih po sopstvenoj želji. Bliži se proleće, zato na vreme uredite terasu kako biste mogli na pravi način da uživate u kafici sa prijateljima.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation