Upala pluća

Nezampamćeno niske zimske temperature poslednjih godina, a zatim i naglo otopljavanje, neodgovarajuće oblačenje, oslabljen imunitet i ishrana oslabljena vitaminima, a ponajviće boravak u pregrejanim i pretrpanim stanovima, doprineli su tome da sve viđe ljudi oboleva od respiratornih infekcija i upale pluća, odnosno pneumonije. Infekcije koje se najčešće javljaju krajem zime, upravo su glavni uzročnik ovog teškog oboljenja.

Ove infekcije se najčešće javljaju iz početka kao virusne, a kasnije se zakomplikuju kao bakterijske. Simptomi nekih od njih, kao npr. infekcija adenovirusom, se nekad ni ne primate, pa se preleže ,,na nogama’’. Veliki deo infekcija se ipak pojavljuje sa sličnim simptomima, kao što su temperatura preko 38 stepeni C, jak i uporan kašalj, kijanje, malaksalost, gubitak apetita… lečenje ovakvih ionfekcija traje ne više od par dana antibioticima. Međutim, ukoliko se stanje ne popravlja i nakon korišćenja lekova, neophodno je javiti se lekaru. On će oslušnuti vaša pluća i naložiti njihov rendgenski snimak, kao i biohemijski nalaz krv, nakon čega će ustanoviti da li imate upalu. Najveći rizik od upale imaju starije osobe, al ii asmatičari, osobe sa bilo kojim hroničnim oboljenjem pluća ili jetre, kao i srčani i bubrežni bolesnici, al ii svi oni kojima je narušen imunitet. Takođe, u velikoj opasnosti sui dijabetičari.

Terapija koju prepiše doktor podrazumeva antibiotike, koji se moraju uzimati u kontinuitetu i lekove za iskašljavanje, dok vi na svoju ruku možete uzeti bilo kakve septolete ukoliko osećate bol u grlu. Ne prekidajte sa terapijom bez prethodnog kontrolnog pregleda i savetovanja sa lekarom. Najbolji prirodni lekovi u ovoj situaciji, koji se preporučuju su domaća pileća supa, i biljni čajevi sa limunom i medom.

Upala pluća najčešće traje oko nedelju dana, ali je pacijent, ukoliko se striktno pridržava terapije koja mu je prepisana, potpuno izlečen tek nakon dve nedelje. Veoma je važno pridržavati se terapije i ne prestajati sa lekovima na svoju ruku, čak iako osetite da vam je malo bolje. U tom slučaju se bolest može vratiti u početni stadijum, i postepeno prelaziti u hronični oblik, čije lečenje je dugotrajno , mukotrpno, i nikad potpuno.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation