Upala pluća – pneumonija

Otežano disanje, smanjena otpornost i brzo nastajanje zamora, glavobolja, povišena temperatura i kašalj praćen ispljuvkom, bol u grudima i pojava gušenja, najčešći su oblici prisustva pneumonije, odnosno poznatije rečeno upale pluća.

Upala pluća, može nastati kao bolest pluća koja je uzrokovana na više načina, ali je uglavnom uzrokovana prisustvom bakterija, virusa, gljivica ili parazita u plućima. Nešto ređi uzrok nastajanja ove bolesti su različite vrste iritacija i alergijske reakcije, kao i neadekvatno lečene prehlade ili bronhitisa.

Ukoliko je reč o bakterijski, ili virusima, gljivicama i parazitima izazvanoj upali pluća, takav oblik bolesti je zarazan i može se sa osobe na osobu, preneti nezaštićenim kašljanjem, putem vazduha ili upotrebom istog pribora za jelo.
Bakterija koja izaziva ovaj vid upale jeste pneumokoka, a otkrivanje da li se radi o bakterijskom poreklu upale, sprovodi se putem laboratorijske analize ispljuvka iz koga je moguće izolovati, ovu i slične bakterije, uzročnike. Ono što predhodi laboratorijskoj analizi, jeste pregled stetoskopom i rendgensko snimanje pluća kako bi se ustanovilo opšte prisustvo upale.

Pacijent kod koga je dijagnostikovana upala pluća, upućuje se na kućno lečenje prepisanom terapijom antibioticima uz strogo mirovanje i boravak u provetrenoj prostoriji.
Takođe, ishrana obogaćena vitaminima ima posebnu ulogu u izlečenju upale pluća.

U slučaju da se upala pluća neadekvatno tretira i ne leči može izazvati drastičnije zdravstvene komplikacije od kojih je najčešća empijem pleuralne šupljine, odnosno pojava u kojoj pleuralna šupljina postaje ispunjena gustim gnojem. Ova zdravstvena komplikacija takođe se leči antibioticima, ali ponekad zahteva i druge metode koje uključuju i hirurški zahvat u cilju lakšeg izbacivanja gnoja.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation