U odeljku „popularna psihologija“

Pored polica na kojima se nalaze best seler romani i knjige čije objavljivanje je pratila jaka medijska kampanja, ovdašnje knjižare nekako privuku najviše potencijalnih kupaca u onaj deo gde se nalaze knjige iz takozvane oblasti popularne psihologije. Veliki broj knjiga stranih autora iz ove oblasti u poslednjih nekoliko godina je preveden i na naš jezik. Stiče se utisak da gotovo da nema tog problema za koji ne možemo da nađemo rešenje u polici neke od većih knjižara. Bilo da je reč o nekim opštim temama, poput sreće i ispunjenosti, bilo da je reč o konkretnim pitanjima kao što je poslovni ili ljubavni život – za sve postoji bar po jedna knjiga, bar po jedan priručnik koji na svojoj korici ima neku pohvalnu rečenicu iz recenzije objavljene u američkim ili engleskim dnevnim novinama.

Popularnost ovakve literature je izuzetno velika. Naravna stvar, sve to siholozima i psihoterapeutima itekako ide na živce. Rema njihovom mišljenju, ovde se uglavnom ne radi o istinskoj psihologiji. I zaista, u nemalom broju slučajeva autori ovih knjiga su sa stanovišta psihologije najobičniji laici. Ali, ako ćemo iskreno, niko se od njih i ne predstavlja kao medicinski radnik, već više kao nekakav savetodavac, koji govori iz svog (ili tuđeg) iskustva. Dakle, stoji da često nije reč o istinskoj psihologiji, kao što stoji da se neki problemi verovatno bolje i brže rešavaju odgovarajućom terapjom nego li čitanjem kakve popularne knjige.

S druge strane, ko popularna psihologija nije psihologija, niko ne može da kaže da je popularna. Onda se logično nameće pitanje zašto je popularna. Odgovor leži u činjenici da ljudi govore o takvim knjigama svojim prijateljima. Na rimer, ja sam pročitao knjigu, posle tog čitanja sam počeo da se ponašam drugačije i da se osećam bolje, pa sam je preporučio svom prijatelju, a on nekom trećem i tako dalje. Ta materija pali kod nekoga i tu nema ničeg lošeg.

Šta je NLP?

Sve češće nalećemo na termin NLP iza koga se krije nešto što se zove neurolingvističko programiranje. Reč je o jednom učenju za koje možete naći zaista ogroman broj prilično različitih objašnjenja. Ali NLP bismo mogli da svrstamo negde između teorije i prakse u psihoterapiji. Neurolingvističko programiranje jeste nastalo na osnovu proučavanja ponašanja nekih uspešnih psihoterapeuta, ali se je ipak mnogo više posvetilo praktičnim pitanjima u vezi sa ličnim samorazvojem. Oni koji su išli na NLP treninge kažu da im je pomoglo da postanu uspešniji na poslu, da bolje odrede svoje prioritete i da brže ostvare ciljeve. Više o NLP treninzima pogledajte ovde.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation