Tržište mobilne telefonije u vreme korona virusa

Pravi kolaps desio se u Kini. Krajem 2019. godine niko nije mogao da nasluti da će početak nove godine biti veoma turbulentan.

Naime, korona virus maha je uzeo u Kini, a ova zemlja doživela je pravi kolap kada je reč o prodaji mobilnih telefona. A ozbiljni poremećaji zadesili su i druge grane industrije, ne samo ovu.

Kako se predviđalo, tako se i desilo. Prodaja i servis mobilnih telefona drastično je opao, a statistika je pokazla koliko je stanje loše.

Trenutno najveće tržište mobilne telefonije na svetu pogodio je virus koji je uticao in a pad proizvodnje, ali i na pad proddaje pametnih telefona u prvom kvartalu.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, pad prodaje mobilnih telefona u prvom kvartalu ove godine očekuje se da će dostići skoro 40%.

Ceo svet je paralisan, a prema podacima istraživačke kompanije IDC, u prva tri meseca tekuće godine biće manje prodato preko 33 miliona pametnih telefona.

Analize su pokazale da će pad u prvom delu godine značajno uticati na čitavu ovogodišnju prodaju, pa su prognoze da će industrija mobilnih telefona doživeti pad za 55.

Pa i ako se u drugoj polovini godine povrati prodaja, ipak se očekuje pad prodaje. A sve ovo se depava usled pandemije korona virusa.

U februaru je u Barseloni otkazan MWC sajam na kojem se okupljaju brojni svetski izlagači iz ove oblasti. I druge IT konferencije su otkazane, a otkazana je i Facebook.ova konferencija F8 koja je i ujedno najveća godišnja konferencija.

Pad prodaje mobilnih telefona

Industrija mobilne telefonije doživela je početom 2020. godine najveći početak godine otkako se proizvode smartfon uređaji. Još od 1990. godine dramatičan je i zabrinjavajuči pad prodaje, pa su se najveći proizvođači malo na vodećoj tabeli pomešali.

Otkako se meri prodaja mobilnih, a posebno pametnih telefona, u februaru 2020. godine zabeležen je najveći pad i iznosi čak 38%. Za razliku od prošle godine kada je u istom periodu prodato 100 miliona telefona, ovog februara prodato je jedva 62 miliona uređaja.

Do ovako loših rezultata dovelo je širenje virusa Covid-19, ali i otkazivanje najvećeg Sajma mobilne telefonije, a vodeći proizvođači smartfon uređaja pogođeni sui  drastično manjom prodajom koja je zabeležena u Kini.

Xiaomi prestigao Huawei, Samsung i dalje vodeći!

Prvi put otkako postoje kompanije Xiaomi i Huawei, tokom februara je kompanijie Xiaomi prodala više mobilnih telefona nego što je to bio slučaj sa Huawei uređajima. Naime, Xiaomi je prodao 6 miliona uređaja, dok je Huawei prodao 5,5, miliona pametnih telefona.

Ni kompanija Samsung ne može da se pohvali dobrim rezultatima, jer je zabeležen nešto slabiji start prodaje telefona Galaxy S20. Američka kompanija Apple obajvila je da su njihove procene o prodaji iPhone uređaja podbacile, tako da smartfon idustrija nema čime da se pohvali u prvom kvartalu ove godine.

Iako je pred proizvođačima najgori početak godine i suočavaju se sa brojnim izazovima, u februaru najviše prodatih telefona zabeležio je Samsung i to sa 18,2 miliona prodatih telefona, dok je na drugom mestu Apple koje je prodao 10,2 miliona telefona.

Na trećem mestu našla se kompanija Xiaomi, pa tek Huawei, a četiri miliona prodatih telefona imala je kompanija OPPO. Sa 3,6 miliona prodatih uređaja je kompanija Vivo koja zauzima šestu poziciju.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation