Trovanje hranom

Mučnina i povraćanje, dijareja i dehidracija, povišena temperatura i zamor, drhtavica, samo su neki od najučestalijih simptoma trovanja hranom.

Simptomi trovanja hrane, u zavisnosti od oblika i inteziteta trovanja, mogu se ispoljiti neposredno nakon unošenja bakteriološki neispravne hrane, ali mogu biti primećeni i tek nakon perioda inkubacije odnosno aktiviranja bakterija u organizmu, a to može potrajati i par dana, pa do recimo i čak par nedelja.

Hrana koja je najpodložnija kvarljivosti i razvijanju bakterija u sebi, koje potom i uzrokuju trovanje, jeste hrana koja je organskog porekla. To su mleko i svi mlečni proizvodi, meso i jaja, kao i sve prerađevine koje u svom sastavu sadrže nešto od pomenutih namirnica, kao što su recimo majonez i slični proizvodi.
Uz nabrojane vrste namirnica, trovanje mogu izazvati i namirnice koje nisu organskog porekla, ali kojima je jednostavno istekao rok predviđen za upotrebu ili na koje je neki drugi faktor uticao i izazvao njihovu kvarljivost.

Najčešći uzrok kvarljivosti namirnica jeste izloženost visokoj temperaturi, kao i dugotrajno čuvanje namirnice nakon što je njena fabrička ambalaža otvorena.

Zbog navedenih uticajnih faktora, na namirnicama uvek treba kontrolisati rok trajanja i treba ih adekvatno čuvati i koristiti.
Proizvode koji su ambalažirani u limenkama ili konzervama, nakon otvaranja nikako ne treba u tome zadržavati, već ih je potrebno ukoliko ih odmah ne pojedete prebaciti u keramičku ili staklenu posudu ili tanjir.

U slučaju trovanja hranom, potrebno je ustanoviti uzročnik trovanja, odnosno koju ste namirnicu tačno pojeli i u skladu sa tim treba i uključiti odgovarajući metod lečenja.

Kod lakših oblika trovanja, dovoljno je kućno lečenje praćeno dijetetskom ishranom i unosom dovoljne količine tečnosti, koja sprečava dehidraciju, a kod težih oblika trovanja, potrebno je obratiti se lekaru koji će potom preduzeti i prepisati odgovarajuće dodatne metode pregleda i lečenja.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation