Sve što treba da znate o plastenicima

Planirate organsku proizvodnju, želite da proizvodite zdravu hranu tokom cele godine? Ako imate uslove za početak poljoprivredne proizvodnje i ako želite da gajite domaće proizvode, a uz to i da e hranite zdravo i da jedete organsku hranu, onda se čini da bi va proizvodnja u plasteniku i te kako bila korisna. Naime, logično rešenje je podizanje plastenika.

Svakako, pre nego što se upustite u ovaj poduhvat trebalo bi da uzmete papir i olovku u ruke i da izračunate sve troškove.

Takođe, pored troškova, trebalo bi da uzmete u  obzir i radove koje bi bilo poželjno proizvesti ako hoćete zdrave proizvode i uspešnu proizvodnju. Najvažnije je dobro propremiti površinu na kojoj će plastenika da se nalazi, a onda slede drugi radovi kao što su dovođenje struje i vode i drugih propratnih stvari. U zavisnosi od površine poseda trebalo bi da imate tvrdu podlogu u plasteniku, a ujedno i da imate agregat ili da izgradite trafostanicu.

Mnogo posla, zar ne? zapravo i jeste, ali ova poljoprivredna proizvodnja se i te kako isplati, zato vam mi dajemo nekoliko saveta kako da uspešno podignete plastenik i da uživate plodove svoga rada.

#1 Odredite površinu poseda!

Za podizanje plastenika nije presudno kolika će biti površina poseda. Mali ili veliki posed, nije važno, potrebno je samo da dobro pripremite teren i da prionete na posao. Naime, ako imate baštu male površine ili malo dvorište, a želite da sami proizvodite za svoju porodicu, znajte da će vam biti dovoljan prihod koji donosi površina od 2500 metara kvadratnih pod plastenikom

. Za jednu četvorčlanu porodicu ova površina je dovoljna, a osim što će se vremenom vaša proizvodnja povećavati, vi ćete uvek imati svežih namirnica na trpezi. I pritom, ne morate da brinete o vremenskim uslovima, kakvo god da je vreme, vi ćete sveže proizvode uvek imati. Lepo zvuči, zar ne?

#2 Ukupni troškovi podizanja plastenika

Prvo na šta svaki početnik u proizvodnji pomisli jeste kolika će biti cena podizanja plastenika. Troškovi su različiti i zavise od nekoliko faktora, kao što su pripremanje i nivelisanje terena, dovođenje struje i vode, agregat za veće posede ili čak trafo stanica, ali i omogućavanje tvrde podloge, betonski radovi, folija za plastenike, vrsta folije za plastenike, tip same konstrukcije, dodatna opremna i dr.

Mnogo je uslova koji utiču na cenu, a neke troškove možete unapred znati. Na primer, različita je cena folije za plastenike, jer postoji nekoliko različitih vrsta. O konstrukcije zavisi koja će biti širina i visina i da li bi trebalo naduvavati duple folije za plastenike.

Sve morate uzeti u obzir ukoliko pre početka radova želite da znate koliko će biti okvirni troškovi i da li ima svrhe upuštati se u proizvodnju i podizanje plastenika.

Okvirni troškovi i određivanje površine plastenika samo su početna tačka od koje treba da krenete. Sve drugo dolati naknadno. Kada krenu radovi i kada se bude počelo sa osposobljavanjem plastenika, trebalo bi unapred da znate da vas čeka ozbiljan posao. Ali, ne zaboravite, koliko god vam se činio posao težkim na početku, jedno je sigurno.

Postavljanje plastenika će vam se višestruko isplatiti.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation