Strah od mraka kod dece

Deca u periodu približno oko 3. godine počinju da se plaše mraka i mračnog prostora. Ovo je normalna pojava i smatra se delom razvoja. Postoji način da se to uspešno prevaziđe. Stav psihologa je da su detetu neophodni osećaj sigurnosti i ljubavi.

U trenutku kada dete pokaže da se uplašilo, Vaša reakcija treba da bude staložena. Odmah osvetlite prostor.
Ukoliko se dete boji mraka i mračnog prostora, nije preporučljivo da zbijate šale na račun toga. Bolje je pružiti mu podršku i kazati da ste se i Vi bojali mraka kada ste bili dete, ali da mrak nije opasan.

Ovaj problem se može prevazići sa mnogo igre, u cilju da dete shvati da nema razloga da se boji. Pređite u drugu sobu i ugasite svetlo, ali na taj način da dete primeti kako se Vi snalazite u mraku. Deci je ovo zanimljivo; to je način da što lakše prevaziđe strah. Ali, nemojte ga zvati da krene sa Vama ukoliko se protivi. Navucite roletne u sobi i krećite se dok pevate lepu pesmu koja podstiče na radost. To je varijanta da podstaknete dete na znatiželju da shvati ”kako se pravi mrak” i da ga odobrovoljite na igru. Svakodnevno radite isto, zovite ga da Vam se pridruži sve do dana kada će i sam zamračiti sobu i kretati se uz pevušenje omiljene pesme. Srećno!

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation