Štetnost duvanskog dima – istine i zablude

Jedna od najčešće zastupljenih zabluda kada je reč o štetnosti duvanskog dima, jeste u mišljenju da tu štetnost izaziva prisustvo nikotina.

Nikotin, sam po sebi, kada se kao što je slučaj prilikom konzumiranja cigareta, unosi u malim količinama, ne predstavlja opasnost za zdravlje organizma i organizam ga sam neutrališe. On deluje kao materija koja smiruje, stimuliše mozak da se opusti, ali i zbog te potrebe za opuštanjem stvara zavisnost. Upravo u stvaranju zavisnosti, krije se i njegova najveća štetnost i opasnost.

Međutim, mnogo veću opasnost od nikotina i zavisnosti koju on izaziva, uzrokuju drugi i pritom brojni sastojci koji su sadržani u cigaretama i oslobađaju se prilikom gorenja duvana, odnosno u sastavu njegovog dima.
Iako zvuči zapanjujuće, takvih sastojaka u duvanskom dimu ima čak 4.000, a od toga ih je 400 otrovnih i 43 onih koji imaju čak kancerogeno delovanje.

Najštetniji sastojci duvanskog dima su katran, ugljen monoksid, amonijak, aceton, arsen, benzen, hidrazin, fenol, nikal, kadmij, polonij i mnogi drugi.
Nabrojani sastojci, najpre se prilikom uvlačenja i udisanja duvanskog dima, prenose na pluća, ali i na čitav krvotok, odakle imaju štetno delovanje i uticaj na organe unutar čitavog organizma.

Štetno delovanje nabrojanih materija, zavisi od stepena izloženosti duvanskom dimu, odnosno od toga koliko često i koliko cigareta konzumirate ili koliko vremena provodite unutar prostorija ispunjenih duvanskim dimom.
Što je konzumiranje cigareta češće ili provođenje u zadimljenim prostorijama duže, to je veća i izloženost štetnom uticaju duvanskog dima.

Odbranu organizma od štetnosti duvanskog dima, obavlja imunološki sistem, koji se bori protiv štetnosti njegovih sastojaka, međutim što je imunitet slabiji, veći je negativni uticaj dima.
Upravo zbog toga, dolazi do trenutaka, kada imunitet usled oslabljenja biva pokoren od strane duvanskog dima, i organizam se predaje negativnim posledicama, odnosno bolestima uzrokovanim unosom duvanskog dima.

Bolesti koje se tada javljaju, najčešće su bolesti pluća, krvotoka i srca, ali i bolesti drugih vitalnih, unutrašnjih i spoljnih organa.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation