Šta su kalorije

Kalorija je mera energije i tehnički, kalorija pokazuje koliko energije je potrebno da se promeni temperatura 1 grama vode za jedan stepen Celzijusa. U smislu nutricionizma, telu treba energija za obavljanje osnovnih funkcija. Količina potrebne energije zavisi od mnogih faktora, uključujući i ono što radite u toku dana. Prosečnoj odrasloj osobi muškog pola je potrebno između 2.000 i 3.000 kalorija dnevno, dok se okvir za žene kreće od 1500 do 2500 kalorija, u zavisnosti od aktivnosti. To znači da ako pojedete ovu količinu energije dnevno, nećete ni dobiti ni izgubiti na težini.

Količina na dnevnom nivou koja je potrebna vašem telu je ukupna količina energije potrebna za srce da pumpa krv, pluća da se pune vazduhom, stomak da svari hranu i za sve ostale bazalne aktivnosti. Zato su ovi procesi poznati kao bazalni metabolizam. To je ono što vaše telo će morati bez obzira na dodatne aktivnosti. Bazalni metabolizam je obično prilično statičnan, tj. ne menja. Takođe je važno napomenuti da je stopa bazalnog metabolizma različita za svaku osobu.

Energija potrebna telu za obavljanje dodatnih aktivnosti je ukupna količina energije potrebna za npr. podizanje teških predmete ili šetnju do prodavnice, odnosno za one aktivnosti koje telu nisu od suštinskog značaja, ali na neki način moramo da ih obavljamo, inače se ne bi razlikovali od biljaka.

Kalorije se može definisati kao potencijalna energija za telo. U stvari, sve što jedemo smatra se potencijalna energija za naše telo. Ova energija može biti u obliku masti, holesterola, ugljenih hidrata ili belančevina, a svaka od njih ima odgovarajući broj kalorija. Svako treba drugačiji iznos kalorija, u zavisnosti od faktora kao što su starost, težina i nivo aktivnosti. Zahvaljujući ambalažama, danas možete da saznate koliko kalorija svaka namirnica sadrži.

Ako želite da izračunate broj kalorija koji jedete svaki dan, to je najbolje da vodite evidenciju o svojoj ishrani. Ako ste konzumirali više kalorija nego što vaše telo sagoreva svaki dan, ovo može dovesti do povećanja težine. Tokom dužeg vremenskog perioda, to može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema. Ipak, uz redovne aktivnosti, moći ćete da živite zdrav život, povećati formu, ubrzate sagorevanje suvišnih kalorija i izbegnete potencijalno ozbiljne zdravstvene probleme.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation