Šta jesti za jetru

I premda je sposobna da se regeneriše, jetra je izložena pojedinim bolestima koje mogu dovesti do velikih problema. Znajte da ukoliko u Vašem jelovniku ima mnogo masne i pržene hrane, tipa čipsa, pomfrita i krofni, ne činite dobro svojoj jetri. Obilnije konzumiranje alkoholnih pića takođe škode ovom vrlo značajnom organu. Postoje namirnice koje doprinose očuvanju zdravlja jetre.

– Moć rukole, radiča, spanaća i ostalog tamnozelenog povrća zaštita su jetri od delovanja slobodnih radikala. U ovom povrću ima mnogo hlorofila i vlakana.

– Sikavica ima sposobnost da odbrani jetru od više bolesti. Silimarin je njen najvažniji sastojak, jer je reč o antioksidansu važnom za obnavljanje i zdravlje jetre.

– U artičoki ima inulina i silimarina. Sposobnost artičoke je da zaštiti jetru i pomogne joj da se regeneriše. Ako češće jedete artičoku, snizićete masnoće i holesterol i pospešiti probavu. Inulin se smatra hranom za ”prijateljske” bakterije unutar debelog creva i ima moć neutralizacije toksina koji se nalaze u jetri. Takođe, artičoka pospešuje i proizvodnju žuči.

– U belom luku ima selena i alicina koji pospešuju pročišćavanje jetre. Pored toga, beli luk pospešuje neutralizaciju toksičnih materija, snižava loš holesterol, dok dobar holesterol uvećava.

– Što češće jedite cveklu i pijte njen sok, to je idealan način da pročistite jetru. U cvekli ima betaina koji je važan za ćelije same jetre. Zdravlje jetre pospešuju i sok od radiča i šargarepe.

– Jedite voće u svežem stanju, kao što su banane, jagode, maline, šljive, kruške i jabuke. U voću se nalazi obilje zdravih materija, poput pektina i kalijuma. Potrudite se da unosite manje masnoća, umesto njih koristite zdrave masti koje se mogu naći u avokadu i jezgrastom voću.

– U soku iz čička nalaze se flavonidi koji onemogućavaju otrovnim materijama da oštete jetru.

– Maslačak i sladić smatraju se prirodnim prijateljima jetre. Postoje dokazi da je sposobnost sladića ili slatkog korena – neutralizacija toksičnih materija unutar jetre. Poznato je da se maslačak upotrebljava kada se radi o upali jetre, jetrenom kamencu, hepatitisu, jetrenoj insufijenciji i slično. Moguće je upotrebiti bilo koji deo biljke, ali se smatra da je koren najviše lekovit. Listovi maslačka se upotrebljavaju i kod bubrežnih bolesti.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation