Simptomi povećane prostate i lečenje

Prostata kod muškaraca je mala žlezda koja proizvodi materije koje su deo semena tj.  ejakulata. Većina muškaraca ima problem sa uvećanom prostatom nakon pedesete.

Da li ste i vi jedan od njih? Ako jeste, bez brige. Potrudićemo se da vam damo sve odgovore na vaša pitanja u vezi sa prostatom kod muškaraca.

Šta je prostata kod muškaraca i gde se nalazi?

Kao što smo već rekli prostata je žlezda koja stvara seme kod muškaraca. Nalazi se neposredno ispod bešike ispred rektuma. Teži oko 30 grama i prostata okružuje mokraćnu cev, odnosno cev koja prenosi urin od mokraćne bešike do penisa.

Ovo je od vitalnog značaja za pravilno funkcionisanje muškog reproduktivnog sistema. Prostata postoji samo kod muškaraca. Ona stvara takozvanu tečnost prostate mlečno bele boje koja čini oko 30 procenata tečnosti koja se izbacuje prilikom ejakulacije. Ostatak tečnosti i sperma stvaraju se u semenim kesicama. Tečnost prostate štiti spermu, pružajući joj dugotrajnost i veću pokretljivost. Sastoji se od velikog broja enzima, cinka i kiselina.

Iako je tečnost prostate blago kisela, ostali sastojci semena čine je alkalnom što joj prirodno pomaže da se suprotstavi kiselosti vagine i tako zaštiti spermu od oštećenja i omogući oplođenje jajne ćelije.

Tokom ejakulacije, sperma putuje duž dve cevi koje se zovu vas deferens; one nose milione sperme iz testisa (gde su napravljeni) do semenih kesica.

Semene kesice su pričvršćene na prostatu i dodaju tečnost u spermu pre nego što je pošalje u mokraćnu cev.

Prostata se kontrahuje tokom ejakulacije, zatvarajući otvor između mokraćne bešike i uretre i gurajući spermu velikom brzinom. Zato je nemoguće u isto vreme mokriti i ejakulirati.

Kako bi prostata pravilno funkcionisala potrebni su joj androgeni ( muški hormoni ), kao što su testosteron i dehidrotestosteron DHT.

Iako nije vitalna za život, prostata je vitalna za reprodukciju.

Problemi sa prostatom kod muškaraca

Postoji niz medicinskih problema koji se mogu javiti kod prostate. Neki od najčešćih su:

 • Jedan od najčešćih problema sa prostatom jeste uvećana prostata, odnosno benigna hiperplazija prostate. Ovo stanje znači da je vaša prostata uvećana, ali nije kancerogena što je jako važno.
 • Hronični prostatitis, koji se još i naziva sindrom hroničnog bola u karlici, i takođe je čest problem prostate. Može izazvati bol u donjem delu leđa, u preponama ili na vrhu penisa. Lečenje može zahtevati kombinaciju lekova, operacija ili promena načina života.
 • Akutni bakterijski prostatitis, obično počinje iznenada od bakterijske infekcije. Odmah se obratite lekaru ako imate povišenu temperaturu, groznicu ili bol pored simptoma prostate. Većina slučajeva se može izlečiti antibioticima. Takođe vam može biti potreban lek za pomoć kod bola ili nelagodnosti.
 • Hronični bakterijski prostatitis, ovo je takođe bakterijska infekcija prostate koja je često veoma uporna, i vraća se iznova. Ovo je redak problem koji zahteva teži tretman. Ponekad duže uzimanje antibiotika može rešiti problem. Popričajte sa svojim lekarom kako bi izabrao najdelotvorniji tretman za vas.
 • Rak prostate, iako nije čest slučaj da dođe do raka prostate kod muškaraca, određena grupa je rizičnija. Odnosno, ukoliko imate nekoga u porodici ko je oboleo od raka prostate spadate u rizičnu grupu. Kao i kod bilo koje vrste raka, važno je da se na vreme dijagnostifikuje i počne sa terapijom. Vaš lekar izabraće metodu lečenja u zavisnosti od stepena i težine vaše bolesti.

Prostata i njena funkcija mogu se testirati na niz načina:

 • Specifični antigen prostate (PSA) – testovi krvi mogu da procene nivoe ovog proteina. Visoki nivoi ukazuju na povećan rizik od raka prostate.
 • Ultrazvuk prostate – koji se naziva i transrektalni ultrazvuk, sonda se ubacuje u rektum, postavljajući je blizu prostate. Ponekad se uzima biopsija istovremeno.
 • Biopsija prostate – igla ubačena u prostatu preko rektuma može uzeti uzorak tkiva koji se testira u laboratoriji.
 • Digitalni rektalni pregled – doktor ubacuje prst u rektum i oseća prostatu. To može otkriti grudvice, čvoriće i rak.

Uvećana prostata i njeni simptomi

Prostata kod muškaraca ima tendenciju rasta sa godinama. Ukoliko vaša prostata sa godinama postane prevelika, odnosno uvećana može izazvati niz zdravstvenih problema. Uvećana prostata je čest problem kod muškaraca.

Uvećana prostata kod muškaraca koja nije rezultat raka naziva se benigna hiperplazija prostate (BPH). Uglavnom se javlja kod muškaraca starijih od 50 godina, mada se u retkim slučajevima može javiti i kod mlađih muškaraca.

S obzirom da uvećana prostata direktno utiče na probleme sa uriniranjem kod muškaraca, možete je propoznati po sledećim simptomima:

 1. Osećaj nepotpunog pražnjenja bešike. Iako ste upravo urinirali čini vam se kao da i dalje imate nagon za uriniranjem.
 1. Često mokrenje. Ukoliko nikada ranije niste morali da ustajete noću da mokrite, sada se to dešava više puta, kako u toku noći tako i u toku dana.
 1. Poteškoće sa početkom mokrenja, iako imate nagon za mokrenjem čini vam se kao da mokraća nikako da krene napolje.
 1. Neravnomerno mokrenje, odnosno mokrite u isprekidanom mlazu.

Ovo su neki od najčešćih simptoma uvećane prostate. Ali osim što vam stvara neprijatnosti tokom mokrenja i pražnjenja bešike, uvećana prostata može uticati i na vaš seksualni život. Simptomi uvećane prostate na vaše seksualne funkcije mogu biti:

 • Smanjen libido
 • Smanjeno seksualno zadovoljstvo
 • Erektivna disfuncija
 • Problem sa održavanjem erekcije

Uvećana prostata kod muškaraca – lečenje

Tretmani lečenja uvećane prostate mogu da uključuju lekove, hirurške opcije i kućne lekove ili promenu načina života u zavisnosti od ozbiljnosti simptoma i napredka bolesti.

Međutim postoje i druge opcije u lečenju prostate kao što su hirurški zahvati kao malo ekstremnija metoda namenjena osobama sa jakim simptomima.

Hirurške opcije uključuju:

 • TURP (transuretralnu resekciju prostate), gde se uklanja tkivo prostate
 • TUIP (transuretralnu inciziju prostate), gde se prave udubljenja u prostati
 • TUMT (transuretralna mikrotalasna termoterapija), gde mikrotalasi uništavaju višak tkiva prostate.
 • Uretralno podizanje prostate, gde se tkivo prostate udaljava od uretre.

TURP procedura je dobro uspostavljen tretman za uvećanu prostatu, ali je najintenzivnija opcija. U poređenju sa drugim procedurama, TURP takođe dovodi do više seksualnih sporednih efekata, kao što su ED i problemi sa ejakulacijom.

Muškarci koji su prošli kroz TURP prijavili su i suvu ejakulaciju, što znači da sperma ulazi u mehur umesto da izlazi iz penisa tokom orgazma.

Samo uvećanje prostate kod muškaraca kao i upotreba određenih lekova može dovesti do niza neželjenih dejstava na ostatak vašeg tela. Kao što smo već napomenuli, uvećana prostata i tretmani lečenja iste mogu dovesti do neprijatnosti u vašem seksualnom životu, smanjenje libida, probleme sa ejakulacijom, probleme sa erekcijom itd. Takođe, problemi sa prostatom mogu uticati i na vašu kosu i kožu. Pa se neretko može primetiti da su osobe sa problemom prostate sklone gubitku kose.

Sa godinama muškarci takođe gube sve više kose. Muškarci koji imaju problem sa gubitkom kose i prostatom mogu pokušati da reše probleme medikamentima za lečenje prostate. Naime, inhibitori 5-alfa reduktaze ometaju efekat hormona dihidrotestosteron (DHT) na prostatu, što pak može usporiti rast žlezde i može poboljšati simptome BPH. Za muškarce koji gube kosu, inhibicija DHT-a može zaustaviti gubitak kose.

Lečenje prostate prirodom

Najbolja i najbezopasnija metoda lečenja problema sa uvećanom prostatom jeste lečenje prirodom. Ukoliko vaša situacija nije ekstremno loša, uvek je najbolje prvo isprobati sa prirodnim sastojcima.

Semenke bundeve

Semenke bundeve sadrže beta-sitosterol, jedinjenje slično holesterolu nađenom u nekim biljkama. Preliminarne studije su pokazale da beta-sitosterol može poboljšati protok urina i smanjiti količinu urina koja ostaje u mokraćnoj bešici nakon mokrenja.

Neke studije preporučuju uzimanje 10 g ekstrakta semena bundeve za simptome BPH.

Likopen

Likopen je prirodni pigment koji se nalazi u mnogim voćkama i povrću. Jedna studija je otkrila da to može usporiti napredovanje BPH.

Paradajz je najbogatiji izvor likopena koji je dostupan većini ljudi. Ali takođe postoji nekoliko drugih namirnica koje sadrže niže nivoe ovog antioksidansa.

Obično je jače ružičasto ili crveno voće ili povrće, što je veći sadržaj likopena.

Drugi izvori likopena uključuju:

 • papaju
 • crveni grejpfrut
 • lubenicu
 • guavu
 • šargarepu
 • crvenu papriku
 • marelice
 • crveni kupus

Zeleni čaj

Zeleni čaj ima mnogo antioksidanata koji se nazivaju katehini, koji su pokazali da poboljšavaju imuni sistem i potencijalno usporavaju napredovanje raka prostate.

Važno je imati na umu da zeleni čaj sadrži kofein. Kofein može stimulisati bešiku i izazvati nagli nagon za mokrenjem, potencijalno pogoršavajući simptome BPH.

Cink

Pokazalo se da hronični nedostatak cinka potencijalno povećava verovatnoću razvoja BPH. Uzimanje cinkovih dodataka ili povećanje unosa cinka u ishrani može pomoći u smanjenju urinarnih simptoma povezanih sa povećanom prostatom.

Cink se nalazi u živini, morskim plodovima i  u nekoliko vrsta semena i orašastih plodova, kao što su susam i bundeva.

Hrana koja može da vam pomogne ili odmogne kod problema sa prostatom

Važan korak ka ublažavanju simptoma uvećane prostate kod muškaraca jeste i novi stil života. Odnosno promene u navikama koje vam mogu pomoći.

Jako je važno birati namirnice koje vam mogu pomoći u borbi, ali isto tako izbegavati namirnice koje vam mogu štetiti. Istražili smo za vas i došli do sledećih saznanja.

Ono što bi trebali da izbegavate u ili bar smanjite na minimum jer mogu pogoršati simptome i ubrzati razvoj bolesti jesu:

 • Kofein,može delovati kao diuretik, što znači da povećava koliko često i koliko hitno osoba mora urinirati. Smanjenjem kafe, čaja, sode i čokolade može u ishrani može povoljno uticati na smanjenje simptoma BPH.
 • Nikotin
 • Alkohol, takođe može stimulisati proizvodnju urina. Muškarci sa BPH mogu ustanoviti da su njihovi simptomi poboljšani odustajanjem od alkohola.
 • Crveno meso, istraživanja su pokazala da se bez crvenog mesa može poboljšati zdravlje prostate. U stvari, smatra se da dnevna konzumacija crvenog mesa utrostručava rizik od povećanja prostate.

Kao što postoje namirnice koje mogu pogoršati ili čak izazvati uvećanje prostate, tako postoje i namirnice koje vam pomažu da smanjite simptome i kontrolišete neprijatne tegobe koje vam prostata stvara.

Ishrana bogata voćem, povrćem i zdravim mastima štiti vašu prostatu.

Neke od namirnica poznatih po svojim blagotvornim dejstvima na probleme sa prostatom su:

 1. Bobičasto voće, jagode, borovnice, maline i kupine su odlični izvori antioksidanata koji pomažu da se slobodni radikali uklone iz organizma. Slobodni radikali su nusprodukti reakcija koje se dešavaju unutar organizma i mogu uzrokovati oštećenje i bolest tokom vremena.
 1. Orašasto voće. Orašasti plodovi su bogati cinkom, mineralima u tragovima. Cink se nalazi u visokim koncentracijama u prostati i smatra se da pomaže ravnoteži testosterona i DHT-a. Osim orašastih plodova, školjke i mahunarke su takođe namirnice bogate cinkom. Mešane orašaste plodove možete kupiti u prodavnicama zdrave hrane.
 1. Brokoli i drugo cvetasto povrće, uključujući karfiol, prokelj i kupus, sadrže hemikaliju poznatu kao sulforaphane. Smatra se ona utiče na ćelije raka i čuva zdravu prostatu.
 1. Citrusi, narandža, limun, limeta i grejpfrut su puni vitamina C, što može pomoći u očuvanju i zaštiti prostate.

Uz nove navike u ishrani, važno je da uvedete i nove navike u vašem stilu života. Izbacite pušenje, stres i radite na sebi i svom zdravlju. Krećite se što više, vežbajte i unosite zdrave i neophodne sastojke u vaš organizam. Videćete i sami kako ćete u kratkom vremenskom roku zaboraviti na probleme sa prostatom.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation