Silikoni – sve što ste želeli da znate

Donosimo vam edukativni tekst pod naslovom: Silikoni – sve što ste želeli da znate

Silkonski gel ili popularnije silikoni su medicinsko sredstvo kojim se vrši uvećanje dojke (augmentacija). Popularizacijom silikona, zahvat povećanja dojki iz estetskih razloga je postao jedan od najtraženijih zahvata u estetskoj hirurgiji. Silikonski implantanti (silikoni) se isto tako često koriste i za obnovu tkiva dojke nakon mastektomije ili drugog oštećenja dojke, dakle u rekonstruktivne svrhe.

Silikoni - sve što ste želeli da znate

Postoje dve vrste implantanata za uvećanje dojki:

• salinski – njihovo punjenje sadrži sterilnu slanu vodu i
• silikonski – njihovo punjenje sadrži plastični gel, odnosno silikon.

Obe vrste imaju spoljašnji omotač od silikona.

Implantanti (silikoni) se razlikuju po: veličini, debljini omotača kao i po obliku.

Da li su silikoni siguran način za povećanje grudi?

Silikonski implanti su prvi put upotrebljeni u plastičnoj i estetskoj hirurgiji 1963. godine, kada je napravljena proteza za grudi sa silikonom. Od tada su vršene modifikacije ovog implanta i došlo se do fantastičnih rezultata u estetskom uvećanju dojki. Silikoni, u tom poboljšanom obliku, se koriste i danas za povećanje grudi.

U Americi (USA) početkom devedesetih godina dvadesetog veka je bila zaustavljena prodaja silikonskih implantanata, navodno iz bezbednosnih razloga. Nakon obimnog istraživanja ponovo je odobrena proizvodnja i prodaja ovih implanta i u aprilu 2006. godine su samo dva pouzdana proizvođača dobila dozvolu da ih prave i distribuiraju u medicinske svrhe.

Dakle, silikoni jesu siguran način za uvećanje grudi, ali naravno uvek se treba obratiti proverenom plastičnom i esteskom hirurgu pre umetanja silikonskih implantanata kako bi se uradili svi neophodni pregledi, analize i izvršile konsultacije između pacijenta i doktora.

Šta je još potrebno znati o silikonima?

Uvek treba imati na umu da silikoni ne mora da znače da su doživotno rešenje. To znači da svaka žena koja ima silikone mora voditi računa o tome da se oni vremenom menjaju ako za to ima potrebe.

Potrebno je pratiti stanje grudi i barem jednom godišnje posetiti estetskog hirurga koji je vršio zahvat uvećanja dojki kao i nastaviti sa kontrolama kod onkologa ili ginekologa.

Ne treba se plašiti da će se promene desiti u kratkom vremenskom periodu jer tek nakon deset godina treba razmišljati o eventualnoj zameni silikona naravno ako za to ima potrebe.

Budući da se dojke kod žena razvijaju do ranih osamnaestih godina, ugradnja silikona se preporučuje tek nako 18. godine života.

Ovaj način povećanja dojki ne utiče na rad mlečnih žlezda tako da žene koje nisu rađale ili žele još dece mogu bez problema da se podvrgnu uvećanju grudi pomoću silikona.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation