Saveti za učenje

Na putu obrazovanja i lične informisanosti ono što se svakodnevno i neprekidno pred vama otvara, jesu vrata novih saznanja.

Učenjem, ta saznanja usvajate i kasnije na različitim poljima života ili svoje profesije primenjujete.

Suština je u tome, da na što lakši način učenja i za što kraće vreme, usvojite što više znanja. To možete postići na sledeći način:

– Počnite na vreme da učite i naučite prvo da volite znanje. Usvajanje informacija ili oblasti iz kojih su informacije, nipošto ne smete posmatrati mrsko.

– Zatim, od informacija koje su pred vama, morate izdvojiti one koje su od presudne važnosti za vaše znanje, od onih koje su spojnice tim informacijama i vašem znanju. Informacije od presudne važnosti su nepromenjivi podaci i činjenice. To su godine ili datumi dešavanja nekih događaja, imena i nazivi ljudi ili mesta, objekata o kojima učite. Lične osobine ili karakteristična svojstva.

– Svi ostali podaci koji su zapravo spojnice pri vašem učenju ne moraju biti usvojeni doslovno i bukvalno, već ih je bitno razumeti i dozvoljeno opisati svojim rečima.

– U periodu učenja imajte kvalitetan i zdrav san, kao i ishranu, što će doprineti vašoj psihičkoj ravnoteži i očuvati vam koncentraciju.

– Pravite kratke pauze kada osetite zamor ili pad koncentracije pri učenju i nipošto ne nagomilavajte umor.

– Vodite računa da svetlo u prostoriji u kojoj učite bude adekvatno i jasno podešeno i da ne izaziva napor u vašim očima. Prigušeno svetlo pri učenju može izazvati glavobolju i pad koncentracije.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation