Saveti za putovanja

Putovanja su nešto što gotovo svi ljudi vole, čemu se raduju i uvek željno isčekuju. Ali na put je važno ići dobro pripremljen. Zato ćemo vam mi dati nekoliko korisnih saveta koji će vam koristiti kada se uputite na neko putovanje.

1. Ako na putovanje krenete sopstvenim vozilom, prvo proverite da li je ono potpuno tehnički ispravno i da li ima svu prateću opremu. Ona vam verovatno neće zatrebati ali treba da bude tu „za svaki slučaj“. Trudite se da vozite oprezno i usporite čim na putu vidite neku prepreku. Važno je da usporite na vreme, kako ne biste naglo kočili i time ugrozili i vašu i bezbednost vaših saputnika. Ako na putu vidite nakupljenu vodu, odron ili nešto slično, usporite i zaobiđite. Ako vas uhvati neko nevreme, veliki pljuskovi, mećava ili nešto slično potražite negde zaklon ili prenoćište, pa put nastavite kroz par sati ili sutradan.

Pravite pauze u toku vožnje, znači odmarajte jer je to vašem organizmu sigurno potrebno. Posebno ako osetite umor, slabost ili pospanost, odmah zaustavite vozilo pored puta i napravite pauzu. Takođe, pauze za jelo su obavezne jer ne treba da jedete u toku vožnje. Može se desiti da žurite da pojedete , pa da se zagrcnete i tako izazovete sebi problem. Isto tako dok jedete ne možete pravilno da držite volan, pa postoji opasnost od sudara ili sletanja sa puta. Važno je i da pijete dosta tečnosti, pa u sebe uvek imajte vodu i sokove koji vam mogu osvežiti. Na konzumaciju alkohola u toku vožnje zaboravite. Tako dovodite u opasnost svoj život i živote drugih ljudi, odnosno vozača. Nemojte zaboraviti da se morate pridržavati saobraćajnih propisa pa obratite pažnju na njih, to jest na znakove pored puta.

2. Ako na putovanje krenete autobusom, avionom ili nekim drugih prevoznim sredstvom, obratite pažnju na pravila ponašanja u tom sredstvu. Ako idete na neku kraći let kao na primer do Beča, Budimpešte, Milana, Tivta itd onda nije problema, ali kada let traje duže od 3-4h onda trebate biti obazrivi. Njih morate poštovati pa se zato na vreme raspitajte kako biste se pripremili. Ako imate mučnine prilikom putovanja, pre polaska popijte tabletu kako biste ih izbegli. Uvek pri ruci imajte vodu ili sok i pijte što više tečnosti kako ne biste dehidrirali. Nemojte jesti neku tešku i masnu hranu koju organizam teško vari , pa vas se može složiti. Ako, pak, budete osetili da vam je loše, obratite se vozaču, recite mu za vaš problem i raspitajte se kad će pauza, pa sami procenite da li možete izdržati ili ga morate zamoliti da stane.

Ne ustručavajte se ni da potražite pomoć drugih ljudi. U putu se možete zanimati čitanjem neke knjige ili časopisa, pa je obavezno spakujte pre nego što krenete na put. U toku puta pazite na vaše stvari, dokumenta i novčanik, kako ne biste ostali bez njih. I što je najvažnije, potrudite se da održite dobro raspoloženje i opuštenost, a to ćete postići pozitivnih razmišljanjem i komunikacijom sa ljudima.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation