Saveti za odvikavanje od pušenja

Pušenje duvana je i psihološka i fizička zavisnost. Čin pušenja je ukorenjen kao dnevni ritual dok nam nikotin iz cigareta stvara osećaj zavisnosti. Eliminisanje redovne doze nikotina će izazvati da vaše telo doživi fizičke simptome odvikavanja i krize. Da bi uspešno prestali sa pušenjem, moraćete da ponašanje i neke ustaljenen navike vezane za ovaj ,,ritual’’.

Za mnoge ljude, bitan aspekt odvikavanja od pušenja je da pronađu alternativne načine ,,zanimacije’’ bez cigareta. Provodite neko vreme razmišljajući o različitim načinima kako nameravate da se nosite sa stresnim situacijama i dnevnim iritacijama koje bi vas naterale da posegnete za cigaretom.

Neki pušači su navikli da završave obrok sa cigaretom. Da bi to izbegli, zameniti taj trenutak posle jela sa nečim kao što je komad voća, desert , kockica čokolade ili šoljica kafe. Takođe, mnogi ljudi imaju naviku pušenja dok piju. Pokušajte sa bezalkoholnim pićima, ili pokušajte da pijete samo na mestima gde je zabranjeno pušenje. Možete probati i sa grickalicama kao što su orasi ili kikiriki, ali ne preterujte.

Vaši društveni krugovi treba da znaju da menjate svoje navike. Jako je teško odupreti se iskušenju ako vaši prijatelji, porodica ili kolege puše u vašem prisustvu. Na radnom mestu, izbegavajte odlaske na pauze sa pušačima. Umesto toga, prelistajte mejlove ili pročitajte novine.

Nakon ostavljanja cigareta, možete osetiti vrtoglavicu, nemir, ili čak imati i jake glavobolje, jer ste telu uskratili nešto na šta je naviklo. To vam može povećati apetit. Ovi želju za hranom će te imati samo nekoliko dana dok se vaše telo se prilagodi na niži nivo šećera, odnosno na nedostatak nikotina. Zato pijte dosta tečnosti i voćnih sokova. To će sprečiti simptome krize i pomoći vašem telu da se vrati u normalu.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation