Reumatizam

Prema stepenu učestalosti, reumatska oboljenja se nalaze na prvom mestu bolesti koje su zastupljene u svetu, pa i u Srbiji. Od njih boluju osobe oba pola i svih starosnih grupa, ali je prisutnost bolesti kod starijih osoba nešto učestalija nego što je slučaj kod mlađih.

Prema načinu svog nastanka, reumatska oboljenja mogu biti zapaljenska, nezapaljenska i degenerativna, a ponekad oblik zapaljenskog reumatizma, može prerasti u degenerativni oblik oboljenja.
Zbog toga, bez obzira koji oblik reumatizma da se javi, potrebno ga je na vreme pratiti i tretirati predviđenim medikamentima ili drugim metodama lečenja.

Prvo što je bitno znati kod lečenja reumatizma, jeste to, da ova bolest nije potpuno izlečiva, ali upotrebom medikamenata i drugih metoda lečenja, se sprečava njena progresivnost i kontroliše stepen bola, koji je jedan od osnovnih i prvih simptoma bolesti.

Bol se javlja u kostima, kao i svim pokretnim i nepokretnim zglobovima, mišićima, pa u pojedinim primerima čak i na koži. Usled bola izazvanim reumatizmom, nastaje osećaj ukočenosti i smanjenje pokretljivosti, a ponekad dolazi i do oticanja zglobova i pojave modrica na koži.
U slučaju da se ova bolest ne leči, kao što je pomenuto, može biti primećen njen progresivni napredak i može doći i do pojave trajnog invaliditeta.

U periodu kada je bol prisutan, preporučuje se mirovanje i neizlaganje bolnog mesta naporu ili teretu. Treba bolno mesto utopljavati i nikako ne izlagati hladnoći, koja je jedan od izazivača bola i njegove učestalosti.

U periodu kada je bol saniran, korisna je fizioterapija, kao i pojačana fizička aktivnost uz zdrav režim ishrane.

Lekovito bilje kao što je kopriva ili kamilica, imaju blagotvorno dejstvo prilikom lečenja reumatizma, pa ih je korisno konzumirati u obliku čaja, a od medikamenata koriste se nesteroidni reumatici koje je potrebno uzimati uz preporuku i saglasnost lekara.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation