Rak grlića materice

Rak grlića materice je maligna bolest. Prvi stadijum ove zloćudne bolesti je početak promene tkiva grlića materice čije ćelije počinju da se dele velikim kontinuitetom. Slede dalji stadijumi, tkivo se sve više premaligno menja, ali nisu prisutni znaci bolesti. Međutim, preventivni ginekološki pregled je šansa da se promenjene ćelije primete u ranoj fazi i da se odmah započne sa lečenjem da bi se izbegle metastaze.

Najčešće obolevaju žene starosti između trideset pete i pedesete godine, mada se poslednjih godina ovaj malignitet pojavljuje i kod znatno mlađih devojaka i žena.

Faktori rizika

– bolesti koje se prenose polnim putem, hlamidija, infekcije (HPV) humano papiloma virusa, infekcija (HSV) herpes simpleks virusa, polni odnosi pre sedamnaeste godine života, promiskuitet (često menjanje partnera), višegodišnje korišćenje kontraceptivnih sredstava za oralnu primenu, konzumiranje alkoholnih pića, zagađen vazduh, nezdrava životna navika – duvan, stresne situacije, slabljenje imunološkog sistema i nasledni faktor – karcinom kod majke, sestre ili tetke.

Simptomi raka grlića materice

– sukrvica u vaginalnom sekretu, pojava krvarenja tokom ili posle seksualnog odnosa, bolovi u dnu stomaka koji prelaze i u okolne pravce.

Dijagnoza i lečenje

– nažalost, devojke sve više rano stupaju u seksualne odnose, ne koristeći zaštitu od polno prenosivih bolesti i infekcija, promiskuitet je u porastu, mnoge devojke i žene ne dolaze na preventivne ginekološke preglede, sve dok simptomi bolesti ne postanu jasni. Ali kada se kasnije otkrije, bolest je već razvijena, izlečenje će biti teže i biće uspešno kod svega 30 odsto obolelih žena. Kod blagovremene dijagnoze, najčešće 100 odsto pacijentkinja pobedi bolest.
Na ginekološkom pregledu, pacijentkinja će biti podvrgnuta bimanuelnom pregledu, kolposkopiji i Papanikolau testu.

Kolposkopija – nije naročito neprijatna niti bolna. Lekar će je obaviti pomoću kolposkopa (posebna vrsta mikroskopa).

Papanikolau test – ginekolog štapićem uzima uzorak vaginalnog brisa radi daljih ispitivanja. Ovulacija je idealno vreme u kom možete uraditi Papanikolau test.

Ove metode će pomoći da se otkriju maligne promene. Pacijentkinja biva upućena na terapiju i hirurški zahvat ako se radi o početnim stepenima ili na lečenje pomoću zračenja, u slučaju da je bolest uzela maha.
Grlić materice i okolni skupovi ćelija se odstranjuju, a materica ostaje ukoliko je pacijentkinja sposobna za rađanje.

Savet plus: sve žene, bez obzira na starosnu dob, treba da odlaze na preventivne ginekološke preglede dva puta godišnje, čak i ako ne osećaju nikakve tegobe. Preventiva je najbolji lek.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation