Pušačka zavisnost najrasprostranjenija

Istraživanja pokazuju da svake godine oko 4 miliona ljudi umre zbog pušenja, tj. svakih 8 sekundi po jedna osoba na svetu umre od neke bolesti izazvane duvanskim dimom. Jedna cigareta sadrži više od 4.000 štetnih materija, a najmanje 60 od njih su potencijalni izazivači karcinoma, od čega je najpoznatiji i u najvećoj količini prisutan katran koji nastaje sagorevanjem duvana i prenosi se dimom cigarete čak i kad postoji filter.

Rizici kojima se pušači izlažu

Pušenje izaziva mnoštvo zdravstvenih problema. Srčani i moždani udar mogu nastati kao posledica zakrčenja krvnih sudova usled unošenja otrova i drugih štetnih materija kojima obične cigarete obiluju. Poznato je da pušenje izaziva rak pluća, rak usana, rak jezika, rak glasnih žica i slično.Pušači povećavaju rizik da obole i od raka jednjaka, raka želuca, raka grlića materice, raka bešike…Toksini koji se stvaraju u zapaljenoj cigareti utiču na rad pankreasa, te povećavaju verovatnoću da pušač oboli od dijabetesa.Pušači češće boluju od akutnih i hroničnih bolesti disajnih organa.Pušenje izaziva bolesti krvnih sudova koji se oštećuju, pa nastaju posredni problemi kao što su „pušačka noga“ i impotencija.Pušenje nepovoljno utiče na plodnost i kod muškaraca i žena, što često možete pročitati u vidu upozorenja koje je zakonski propisano da piše na pakovanju divanskih cigareta.Trudnice koje puše rizikuju pobačaj ilida oštete zdravlje ploda, kao kada bi unele bilo koji drugi otrov – organizam bi se branio, pa u odbrani od toksina obično strada i beba. Ako im se ništa ne desi u stomaku, imajte u vidu da se deca se ugledaju na roditelje, pa deca pušača i sama češće postaju pušači, naviknuta su i nemaju tu vrstu mentalne zabrane od nepoznatog otrova jer im je nikotin već usađen u pluća kao pasivnim pušačima.Deca pušača češće boluju od astme, upale grla i srednjeg uha.Pušenje narušava izgled i zdravlje zuba, kože, kose, noktiju i drugog.

Elektronske cigarete kao zamena

Duvanski dim štetno utiče i na nepušače koji borave u zadimljenom prostoru i prisilno udišu duvanski dim, odnosno izloženi su tzv. pasivnom pušenju. Proizvoda koji menja duvanske cigarete jesu elektronske cigarete, koje su pogodne za odvikavanje od pušenja, a imaju smanjen rizik od svih navedenih problema. Elektronske cigarete ne dime, pa ne ugrožavaju druge, a za razliku od duvanskih, elektronske cigarete se pune nikotinskim uljem koje isparava pa nema štetnih materija koje nastaju u dimu koji sagoreva duvan. Vremenom možete preći na elektronske cigarete bez nikotina, što će svakako biti najbolja varijanta za odvikavanje od pušenja. Ipak, imajte na umu da elektronske cigarete još nisu sasvim istražene i da se čak marketinške poruke na pakovanjima i reklamama za elektronske cigarete pozivaju na to da su elektronske cigarete „značajno manje štetne“, ali se ne usuđuju da tvrde da su sasvim bezbedne. Pošto su elektronske cigarete relativno nov proizvod na zapadnom tržištu, potrebno je još malo vremena da bi se pokazao pravi učinak koji one imaju. Do tada pokušajte da ostavite duvanske cigarete proizvodom koji stvara manje toksina, ali imajte zadršku da su i elektronske cigarete štetne, samo su manje zlo koje treba da izaberete. Više o elektronskim cigaretama možete saznati ovde http://www.elektronske-cigarete.rs/srpski

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation