Propolis lek

Propolis proizvode pčele i on je u ljudskoj upotrebi već mnogo godina u nazad.
Već dugo se koristi kao lek jer daje odlične rezultate kod mnogih zdravstenih problema koje čovek može da ima.

Sastav propolisa je veoma složen, to jest on sadrži oko 300 prirodnih supstanci. Između ostalog tu spadaju eterična ulja, minerali koji su neophodni ljudskom organizmu i svi vitamini osim vitamina K.

Propolis pomaže kod infekcija disajnih puteva, sekrecije iz nosa i uopšte kod prehlada i gripa. Takođe pomaže i kod upale grla i uha.
On se koristi i kod čira na želudcu ili dvanaestopalačnom crevu, infekcija creva i želudca i infekcija prostate. Pomaže i pri varenju a poznat je i po tome što smiruje napete živce i doprinosi dobrom radu srca.

Propolis se koristi i za spoljašnju upotrebu kod posekotina, opekotina, rana, ekcema, herpesa, čireva na koži, psorijaze i drugih oboljenja kože.
Nismo pomenuli da se koristi i kod afti, odnosno sitnih bubuljčica u ustima, neprijatnog zadaha iz usta i akni na licu. Ako imate problem sa vaginalnim sekretom , probajte ga rešiti propolisom. Kupite vaginalete na bazi propolisa ili nakapajte kapi u čašu vode i ispirajte se sa tim. Dovoljna je jedna vaginaleta dnevno ili jedno ispiranje u toku dana. Ovaj postupak primenjujete nekoliko dana.

Važno je pomenuti da pomaže i kod paradentoze, bolesti zuba.
Ono što je posebno značajno je da jača imuni sistem, odnosno poboljšava otpornost organizma u borbi sa spoljašnjim uticajima.
Kao što ste mogli i zaključiti, propolis ima antibakterijsko, antivirusno i antigljivično dejstvo. Deluje i kao lokalni antestek, jer smanjuje bol, odnosno deluje na bolno mesto.

Za spoljašnju upotrebu koristi se gel ili krema na bazi propolisa koji možete kupiti u svakoj apoteci. Upotrebljavate ga tako što nekoliko puta dnevno namažete bolno mesto.
Kod zadaha u ustima ili problema sa nosom koristi se u obliku spreja i to tako što nekoliko puta dnevno nasprejiše određeno mesto.

U ostalim slučajevima koristi se u obliku kapi ili u vidu kapsula. Kapi od 10% rastvora koriste se tako što se oko 20 kapi dnevno nakapa na kašičicu meda ili na kocku šećera a može se rastvoriti i u vodi i to se popije. To se ponavlja 2, a može i 3 puta dnevno. Ako je rastvor veći na primer 30% onda se rastvori najvise 8 kapi.

Ono što je važno da znate je da propolis ne može izazvati nikakve negativne, to jest štetne reakcije u vašem organizmu.
Kao što ste videli, propolis ima širok spektar delovanja pa vam savetujemo da ga svakodnevno upotrebljavate. Nemojte čekati da se razbolite, koristite ga preventivno kako bi sačuvali svoje zdravlje i osećali se dobro.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation