Problem ravnih stopala

Ravno stopalo (takođe se naziva i pali luk) je formalni naziv na zdravstveno stanje u kome se luk stopala urušava, tako da ceo taban dolazi u potpun ili skoro potpun kontakt sa tlom. Ova pojava je normalna i uobičajena kod novorođenčadi, zbog toga što luk još nije potpuno razvijen. Njegov razvoj traje kroz rano detinjstvo, i on postaje bitan deo normalnog mišića, tetiva, ligamenata i kostiju tabana. Rano otkrivanje ovog deformiteta i ‘’obuka’’ stopala, može da olakša formiranje svodova u detinjstvu.

Hodanje bez obuće, naročito preko zemljanih terena, kao što je plaža, daje mišićima dobar trening, što je u stvari dobro za sve, ali naročito za ljude sa ovim deformitetom. Takođe, ravna stopala se mogu razviti i kod odraslih osoba, zbog povrede, bolesti, neudobne obuće… Takođe, kod nekih ljudi ovaj deformitet se stvara kao deo normalnog procesa starenja,najčešće kod žena preko 40 godina starosti. Još neki faktori rizika uključuju gojaznost, povišen krvni pritisak i dijabetes. Ravna stopala se takođe javljaju kod trudnica, kao rezultat privremenih promena, zbog povećane elastičnosti mišića celog tela tokom trudnoće. Ako se deformitet razvio u odraslom dobu, posledice su u najvećem broju slučajeva trajne.

Ako vam se u starijem dobu učini da imate ravna stopala dok gazite, a luk je prisutan npr. ako stojite na prstima ili kada hodate, to nije pravi deformitet spuštenog luka, ili ravnog stopala. Ova prezentacija je zapravo posledica prekomernog pritiska na stopalo, dugog stajanja i neudobne obuće. U ovom stanju, vežbe generalno mogu pomoći, mada verovatno neće dovesti do povećanja visine luka kod odraslih, jer su mišići u ljudskom stopala veoma kratki da se vežbama obično ne prave velike razlike. Međutim, dokle god noga i dalje raste, veća je mogućnost da se ovaj deformitet ispravi. Takođe, upotreba obuće sa posebnim ulošcima može doneti olakšanje od bolova, pogotovo ako ste primorani dugo da stojite.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation