Prirodni probiotici

Da bi vaš crevni trakt što duže bio u optimalnom radnom stanju, potrebno je mnogo ,,dobrih” bakterija za njegovo održavanje. Postoje samo tri vrste osnovnih bakterija u našem sistemu za varenje, tako da povećanje prisustva ,,prijateljskih bakterija” iz probiotika može da pomogne da se izbalansira kiselost u crevnom traktu, stvarajući manje poželjan ambijent za patogene bakterije. Probiotici pomažu u borbi protiv raznih medicinskih stanja, uključujući alergije, holesterol, rak debelog creva, visok krvni pritisak, proliv… Probiotici takođe mogu pozitivno uticati na imuni sistem, što je posebno važno tokom zime i sezone gripa.

Danas, probiotičke suplementi su popularni, ali nažalost mnogi od ovih dodataka ne sadrže optimalne količine ,,dobrih’’ bakterija. Kombinovanjem nekoliko zajedničkih namirnica, možemo povećati broj korisnih bakterija u našem digestivnom traktu i smanjiti upotrebu ovih suplemenata.

Poznato je da su mleko i mlečni proizvodi najbolji prirodni probiotici, a pogotovo kefir. Kefir sadrži mešavinu korisnih bakterija i gljivica kvasca, koji je takođe dobar za proces varenja. Pošto sadrži više od 10 vrsta aktivnih mikroorganizama, kefir nudi više od ostalih fermentisanih mlečnih proizvoda, kao što su jogurt ili maslac. Ali ni ovi proizvodi ,,nisu za bacanje’’. Pavlaka, jogurt i sir sadrže žive kulture, a ukoliko ih ne pravite sami, budite sigurni da pročitate etiketu pažljivo da bi videli u kojoj količini su zastupljene ove kulture bakterija.

Kiseli kupus je takođe poznat kao veoma dobar dieuretik. Zbog načina njegove pripreme za konzerviranje, odnosno zbog procesa fermentisanja, on može da učini čuda za vaš imuni sistem. Ovim procesom dolazi do bržeg razmnožavanja ,,dobrih’’ bakterija. Kiseli kupus, ali i ostalo povrće koje se priprema na ovaj način ima mogućnost da smanji rast štetnih kvasaca.

Soju mnogi ljudi koriste kao zamenu za mesa i proizvode od mesa. Soja je bogata vlaknima, poli-nezasićenim mastima i sadrži mnoge vitamine i minerale. Probiotici se mogu dobiti i iz kvalitetne tamne čokolade , u kojoj se može naći i do četiri puta više probiotika nego u nekim mlečnim proizvodima. Ovo je samo jedna od zdravstvenih prednosti čokolade sa vikoim procentom kakaa.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation