Prevazilaženje treme

Postoje razne vrste treme, a prvo na šta se pomisli je trema od novih stvari, izlaska u javnost, držanja govora pred većim auditorijumom, ili čak, trema pred sastanak sa nekim ko vam se sviđa. Za neke od vrsta trema, daćemo vam par korisnih saveta.

Za mnoge ljude, javni govor je ponižavajući iskustvo. Možete ublažiti tremu od javnih govore uz malo prakse, dobre pripreme i pomoć od drugih. Uvek se pripremite. Neka dobra priča može biti dobra za početak. Potrebno je da poznajete publiku kojoj izlažete. Razmislite o tome ko će biti u publici i prilagodite vaš govor, tako da bude prijemčivij za one koji slušaju. Ograničite vreme izlaganja i budite koncizni. Kad ga uvežbavate kod kuće, izgovorite naglas govor više puta. Vežbanje govora pred ogledalom ili prijateljem može poboljšati tok prezentacije.

Ako nemate previše iskustva u obraćanju drugima, pogotovo na nekom većem skupu, sasvim je normalno da imate dozu straha. Nadate se da će sve biti savršeno i mislite da drugi od vas očekuju isto. Morate shvatiti da ljudi greše, a pogotovo kad su opterećeni preteranim oprezom i nervozom. Tako će te blokirati sebe i iz greške ići u grešsve više grešiti. Ako na vreme prihvatite da se greške dešavaju svima, lakše ćete se izboriti sa njima ako do njih i dođe.

U bilo kojoj situaciji, znajte da je trema veća ako dopustite da vas obuzme. Zato joj ne dozvolite to. Ispravite se, govorite glasno i tečno, gledajte sagovornika pravo u oči, kontrolišite ruke, ne prekrštajte ih i ne mlatite njima. Spojite šake ispred sebe da vam se dodiruju samo vrhovi prstiju, ili ih jednostavno spustite pored tela. Trudite se da izbegnete nepotrebnu gestikulaciju, znači nema cupkanja nogom, dodirivanja kse, lomljenja prstiju i sličnih ,,antistresova’’. Jednostavno, verujte u sebe i ono što predstavljate. Ubedite sebe u to i drugi će vam verovati.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation