Pravilno sedenje na radnom mestu

Ljudi koji su zaposleni u fabrikama, na primer na pokretnoj traci i sličnim mestima uglavnom zavide ljudima čiji posao je vezan za osmočasovno sedenje u kancelariji ili na šalteru, a da pritom i ne pomišljaju da dugotrajno sedenje uopšte nije zdravo i da nosi sa sobom izvesne rizike.

Neophodno je da pravilno sedite i da uvek imate pravilan položaj tela. U protivnom, preti Vam krivljenje kičme, bolan vrat i ramena, artritis i brojne druge neprijatnosti i komplikacije.

Neka visina fotelje ili stolice bude usklađena sa visinom ekrana na Vašem radnom stolu. Neka ramena uvek budu ispravljena, a laktovi u ravni stola savijeni 75 – 90 stepeni . Nemojte da se naginjete ka ekranu.

Stolica ili fotelja na kojoj sedite treba da pruža podršku leđima i da ima opcije podešavanja visine.

Budite stopalima uvek na patosu. Kolena savijajte u visini kukova. Tako će se Vaša telesna masa rasporediti na pravi način. U slučaju da imate nešto šire kukove, ispod kičme podmetnite jastuče.

Potrudite se da malo smanjite vreme sedenja, ali naravno da obavljanje posla pritom ne trpi. Svakih 30 minuta, odšetajte do susedne kancelarije da odnesete ili uzmete važan dokument, ili do kafe kuhinje da naručite kafu, čašu mineralne vode ili sok.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation