Pojačano lučenje štitne žlezde

Normalan rad štitne žlezde, ima veoma bitan uticaj i značaj u funkcionisanju i očuvanju vašeg celokupnog zdravlja.
Međutim, poremećaj rada ove žlezde, može da bude izražen u vidu smanjenja njenog lučenja ili u vidu njenog pojačanog lučenja.

Kada je reč o pojačanom lučenju, bitno je naglasiti da je ono znatno učestalije kao vid oboljenja ove žlezde i javlja se najčešće kod žena i to koje su starosne dobi od 20 do 50 godina.

Ovaj poremećaj se manifestuje kroz ubrzan ritam i rad srca, povišen krvni pritisak, preznojavanje, nagli porast ili pad telesne težine, osećaj razdražljivosti i nervoze, preosetljivost, drhtavicu i znojenje dlanova.

Kao fizički uočljivi simptomi javljaju se izražene očne jabučice, otok u predelu grla, na mestu gde se zapravo sa unutrašnje strane i nalazi štitna žlezda i u retkim slučajevima i perutanje kože.

Nabrojani simptomi mogu biti uočeni i prisutni pojedinačno i ne moraju se manifestovati svi u isto vreme niti se moraju manifestovati konstantno, već njihova izraženost i prisustvo varira i zavisi od uticaja kao što su prisustvo stresa u okolini i životu osobe koja ima problem sa pojačanim lučenjem ove žlezde, zavisi od vremenskih prilika, ali i od razvoja poremećaja u lučenju.

Pomenuti stres, kao i izloženost kancerogenim materijama ili zračenju, mogu uzrokovati nastajanje poremećaja. Međutim, ono što je utešno, jeste da treba znati da je ovaj poremećaj moguće kontrolisati, pa čak kada se radi o začetku pojačanog lučenja, potpuno i izlečiti i dovesti rad žlezde u normalu. Ukoliko je stepen poremećaja ipak veći, potrebno je trajno uzimanje odgovarajuće terapije koja rezultira izlečenjem, a moguće je i hirurško odstranjivanje štitne žlezde, što takođe dovodi do izlečenja, ali u tom slučaju, osoba posle operacije mora da uzima medikamente koji nadoknađuju proizvodnju hormona koji ova žlezda normalnim radom proizvodi.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation