Plodnost kod muškaraca

Prirodno je želeti potomstvo. Nažalost, sterilitet muškaraca je u porastu. Broj sterilnih muškarca je za oko deset puta veći nego pre dvadesetak godina. Razlog tome je nezdrava životna sredina u kojoj živimo: otrovne materije u vazduhu, vodi, hrani, preterana upotreba antibiotika, loše stanje hormona kao i loše životne navike. Stres i nerviranje takođe doprinose sterilitetu kod oba pola.

Plodnost kod muškaraca

Dugogodišnjim unosom hrane iz industrijske prozvodnje, čovek u organizam unosi i nimalo zdrave aditive, pojačivače arome, sredstva za zgušnjavanje – koji se talože u organizmu, i ne samo što mogu da budu uzročnici steriliteta, već mogu da izazovu i kancerogena oboljenja.

Čak 20 % muškaraca pati od gljivičnih infekcija koje ne pokazuju simptome, ali itekako smanjuju sposobnost spermatozoida.
Pojedini muškarci imaju neke od deformacija na genitalnim organima, ali zahvaljujući napretku medicine to će rešiti jednostavniji hirurški zahvat.

Alkoholna pića i cigarete nisu prijatelj plodnosti muškarca, kao ni zdravlja u celini.
Istraživanja su pokazala da se najveći broj muškaraca sa problemom steriliteta bavi pekarstvom, upravljanjem motornim vozilima, kancelarijskim poslovima.

Muškarci (ali ni žene) nikad ne treba da nose aparat mobilnog telefona na farmericama u blizini struka – za to postoje futrole. Mobilni telefon zrači, a to pogubno deluje na spermatozoide.

Čak 10 % bračnih parova ima problema sa začećem. Ako ovaj problem traje duže od godinu dana, preporučljivo je uraditi potrebne preglede i analize – urinarnih organa i genitalija, kao i spermogram koji je najvažniji. Takođe, ako lekar proceni da je potrebno – vršiće se bakteriološke, a možda i genetske i hormonske analize. Lekari će na osnovu svega ovoga utvrditi da li kod muškarca postoji problem, i ako postoji, koja terapija će uslediti.

Jedna od opcija je usklađivanje antioksidanasa sa vitaminima i karnitinom. Postoje i medikamenti koji utiču na povećanje broja spermatozoida. Ako bude potrebno, biće izvršen hirurški zahvat. Vantelesna oplodnja je takođe jedno od rešenja.
Ako se utvrdi da problem nije naročito ozbiljan, pacijent će biti izlečen u roku od 3 meseca do pola godine. Naravno, podrazumevaju se i zdravije životne navike. Ako je situacija komplikovanija, terapija će trajati od 4 meseca do 2 godine. Muškarac ne treba da se ustručava od odlaska na pregled niti od terapije, jer su šanse za izlečenje zaista velike, a ostvarenje kroz potomstvo se ne može meriti ni sa čim, zar ne?

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation