Pavlovićeva mast za sve generacije

«Namaži Pavlovićevu mast i proći će», uz ovu rečenicu su odrastale generacije na ovim prostorima još od završetka Drugog svetskog rata. Može se reći da je Pavlovićeva mast naš jedini brend koji je “preživeo” turbulentna vremena i raširio se po svetu, uprkos problemima i kontraverzama koje su je u poslednje vreme pratile.

Pavlovićeva mast nastala je kao težnja jednog doktora da se glađu i teškim uslovima izmučenoj dečici u poslednjim danima Drugog svetskog rata olakšaju tegobe. U zbegovima u okolini Beograda i Domu za nezbrinutu decu u Zvečanskoj čiji je upravnik bio, doktor Živorad Žika Pavlovć, pedijatar susretao se sa teškim slučajevima ojeda i rana kod beba i male dece što ga je podstaklo da u skromnim uslovima osmisli nešto što će ujedno lečiti i štititi nežnu dečiju kožu.

Pavlovićeva mast kao originalna receptura

Vremenom je došao do dobitne kombinacije. Mast u čiji sastav ulazi 8 supstanci: cink, talk, voda gorkog badema i blagi rastvor borne kiseline, a koja za osnovu ima lanolin, vaselin, parafinsko ulje bila je dobitna kombinacija. Lanolin, vaselin i parafinsko ulje stvaraju finu barijeru koja štiti dečiju kožu, naročito u pelenskoj regiji, od kontakta sa iritansima iz urina, fecesa i znoja sprečavajući tako stvaranje ojeda i infekcija. Sa druge strane, blagi rastvor borne kiseline deluje kao blagi dezificijens, dok voda gorkog badema ublažava iritacije i bol. Ova receptura biće patentirana tek pedeset godina kasnija, 1997.godine od strane doktora Vojislava Pavlovića, sina dr Pavlovića, takođe pedijatra koji tada pokreće i fabričku proizvodnju. Opširnije o tome čitajte ovde.

Pavlovićeva mast – kontraverza

Danas Laboratorija “Dr Pavlović”  proizvodi Pavlovićevu mast pod nazivom “Originalna Pavlovićeva mast” i u modalitetima u zavisnosti od zahteva tržišta, zakona, podneblja, ali i verskih i drugih specifičnosti i zahteva. Tako je Pavlovićeva mast postala tražena i na tržištima Evrope, Azije, Severne Amerike, Australije i Afrike. Ali pre nekoliko godina u Hrvatskoj, Pavlovićeva mast je bila povučena iz prodaje zato što je ustanovljeno da u njen sastav ulazi I blag rastvor borne kiseline, što je prema propisima Evropske unije za kozmetičke proizvode za decu zabranjeno. Laboratorija “Dr Pavlović” i pre afera je razvila različite modalitete Pavlovićeve masti bez dodatka rastvora borne kiseline, u čiji sastav ulaze druge supstance koje imaju zaštitnu ulogu i antiseptično dejstvo. Tako su na tržištu prisutne i Originalna Pavlovićeva za bebe sa bisabololom, koji ima antinflamatorno, umirujuće i blago antiseptično dejstvo. Ona je posebno namenjena suvoj i veoma osetljivoj koži, kao što je kod beba i dece. Zatim, Originalna Pavlovićeva mast porodična (3-103) sa ectoinom, koja umiruje i štiti oštećenu i pocrvenelu kožu, poput one u predelu pelenske regije i pomaže prirodni proces zarastanja. Može je koristiti i cela porodica. Ectoin je prirodna supstanca otkrivena u pustinjama i slanim jezerima u Egiptu. Ispitivanja su pokazala da je ova supstanca štitila mikroorganizme (pre svega bakteriju Ectothiorhodospira halochloris) od štetnih efekata UVB i UVA zračenja, suvoće i ekstremnih temperatura. Način na koji je ectoin prirodno pomogao ovim mikroorganizmima da prežive u nekim od najtežih prirodnih uslova slanog jezera, morske vode i slane pustinje primenjen je I u proizvodnji Pavlovićeve masti u cilju zaštite kože.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation