OTKRIVENO: Evo zašto vodu treba da pijete ISKLJUČIVO na sobnoj temperaturi

Tatjana Popović, autor programa ’5 dana detoksa’ ove nedelje za vas piše zašto je izuzetno važno da redovno unošenje tečnosti ali i da ona bude na sobnoj temperaturi.

Ukoliko vodite računa o svom zdravlju pročitajte šta o tome kaže drevna mediicina, a šta moderni stručnjaci.

voda

1.   Varenje

Da li ste se ikada zapitali zašto većina ljudi nakon jela pije kafu? Da, kofein ima neke veze sa tim, ali to nije jedini razlog. Ajurvedska medicina tvrdi da kada se topla voda konzumira ujutro, ona stimuliše probavu.

Konzumacija hladne vode uz obrok može imati negativno dejstvo na probavni proces. To zahteva više energije da bi se zagrejala tečnost i hrana u digestivnom traktu, a samim tim se produžava vreme varenja.

2. Detoksikacija

Kada je u pitanju detoksikacija organizma, konzumiranje dovoljne količine vode je od najveće važnosti. Preporučujem da u vodu iscedite limun, jer on pomaže u eliminaciji toksina i podstiče  varenja. U vodu možete dodati nekoliko kolutova svežeg krastavca, sveže nane ili krišku jabuke i štapić cimeta. Pored toga što ćete imati ukusan napitak za hidrataciju organizma, imaćete i odličan napitak za detoksikaciju.

3. Ublažavanje bola

Toplu ili vruću vodu je bolje konzumirati ukoliko imate glavobolju ili upalu. Topla voda pomaže stimulaciju protoka krvi do tkiva. Takođe, odlična je za lečenje menstrualnih grčeva.

4. Zatvor

Konzumacija tople vode može da pomogne ukoliko imate zatvor. Glavni uzrok opstipacije je dehidratacija, pa je neophodno konzumirati dodatne količine tečnosti. Topla voda pomaže u stimulaciji krvi i ima veće umirujuće dejstvo na creva nego hladna voda.

Šta kaže drevna medicina o temperaturi vode?

Tradicionalna kineska medicina (TCM) se protivi konzumiranju hladne vode već hiljadama godina. Logika njihovog načela je da hladna voda ima efekat kontrakovanja, usporavanja i smanjivanja. Topla voda pomaže pri očuvanju unutrašnjih organa, a takođe blagotvorno deluje na cirkulaciju krvi. Ajurveda ima sličan stav, te ne preporučuje hladnu vodu iz istih razloga. Imajte na umu da je to vrlo stara medicina. Oni tada nisu toliko brinuli o regulaciji težine, već kako sačuvati energiju.

Međutim, u većini slučajeva ove drevne medicine su izdržale medicinske trendove koji dolaze i odlaze. Dakle, za zdravu probavu i održavanje visokog nivoa energije bolje je piti vodu na sobnoj temperaturi ili toplu vodu.

Šta kažu stučnjaci danas?

Osim gore navedenih okolnosti, većina savetnika za ishranu i zdravlje savetuje da se držimo vode na sobnoj temperaturi. Pijenje tople vode ujutro je sjajan način da stimulišete probavu i cirkulaciju krvi, te tako povećate energiju i ujedno podsaknete detoksikaciju.

izvor: BizLife

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation