Operacija krajnika

ŠTA SU KRAJNICI?

Krajnici se sastoje od dva nepčana krajnika i trećeg krajnika. Nepčani krajnici koji su zdravi su ružičaste, na njima se nalaze urezi koji se vide. Deca imaju treći krajnik ali nemaju svi tegobe zbog njegovog uvećanja.

ULOGA KRAJNIKA

Krajnici imaju ulogu da brane organizam od virusa i baktreija. Krajnici ne utiču na imunitet, ako u detinjstvu operišete krajnike to ne znači da ćete imati slabiji imunitet od drugih osoba.

NEPČANI KRAJNICI

Uvećani krajnici mogu da remete normalni psihički razvoj kod dece. Isto tako može doći do gnojne angine propraćenom visokom temperaturom, bolom u grlu, malaksalošću i otežanim gutanjem.

OPERACIJA NEPČANIH KRAJNIKA

Ukoliko dete ima 6 do 7 infekcija tokom godine, 4 do 5 infekcija u toku dve godine i 3 infekcije u toku tri godine tada je potrebna operacija nepčanih krajnika isto tako je operacija potrebna kada dodje do rumarske bolesti srca i bubrega, peritonizarnog apscesa.

TEGOBE KOJE IZAZIVA TREĆI KRAJNIK

Kada je detetu uvećan treći krajnik zbog sekreta koji se sliva niz zadnji zid ždrela dolazi do temperature i kašlja. Deca sa takvim problemom dišu na usta, bleda su i imaju podočnjake. Kod neke dece dolazi i do slabljenja sluha i poremećaja govora.

OPERACIJA TREĆEG KRAJNIKA

Ukoliko dete ima tegobe i van infekcije potrebna je operacija. Operaciju je najbolje uraditi kada je dete u uzrastu od tri godine a ako je potrebno može i nakon prve godine. U opštoj anasteziji se radi intervencija, kroz usta se vadi krajnik a dete već tog dana može da ide kući.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation