Očni pritisak

Jedan od najčešćih uzročnika nastanka slepila, pogotovo kod ljudi koji pripadaju dobu preko 40 godina, jeste povišen očni pritisak.

Ova vrsta pritiska, nastaje kao posledica usled brojnih očnih oboljenja ili infekcija, a manifestuje se oticanjem odnosno povećanjem količine očne tečnosti koja je smeštena unutar oka.

Kada dođe do oticanja odnosno povećanja količine očne tečnosti, to ima direktno delovanje na krvne sudove unutar optičkog nerva i na druga okolna nervna vlakna, usled čega ta vlakna i krvni sudovi trpe oštećenje, a postoji mogućnost i za njihovo potpuno uništenje.

U trenutku potpunog uništenja krvnih sudova unutar optičkog nerva i uništenja okolnih nervnih vlakana, dolazi do nastanka slepila, odnosno do prestanka prenosa vizuelnog signala do mozga.

Kako bi ovaj problem bio izbegnut potrebno je preventivno delovati na očni pritisak odnosno koliko je moguće izbeći njegovo nastajanje, i ukoliko očni pritisak već nastane, treba ga na vreme lečiti i sprečiti njegove moguće posledice.

Simptomi koji prvi ukazuju na pojavu očnog pritiska su pojava tupog bola u dubini očne šupljine i osećaj pritiska i zamora u očima ili jednom oku koji se ponavljaju. Ukoliko osetite ovakve simptome, potrebno je da se što pre obratite oftamologu, koji će detaljnim pregledom pouzdano ustanoviti da li je reč o očnom pritisku ili su navedeni simptomi samo posledica trenutnog naprezanja očiju.

Postupak lečenja očnog pritiska, svodi se na upotrebu odgovarajućih kapi za oči, a ukoliko ni takav postupak lečenja ne bude dovoljan, primenjuje se laserska intervencija, koja uspešno sanira ovaj problem, obavlja se pod lokalnom anestezijom i ne zahteva hospitalizaciju pacijenta.

U retkom broju slučajeva, očni pritisak može biti urođen, uključujući i njegove posledice, odnosno slepilo koje je u tom slučaju znatno teže, a često i nemoguće ukloniti.

Razlog tome je taj što se jednom uništena nervna vlakna unutar oka, kao ni uništeni krvni sudovi unutar optičkog nerva, više ne regenerišu.

Oko svega ovoga reagujte na vreme, jer nakon dužeg perioda mogu se javiti glavobolje pa čak i migrena.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation