Nezdrava ishrana jedan je od uzroka depresije kod žena

Stručnjaci sa Univerziteta u Melburnu upozorili su da bi žene koje pate od depresije i anksioznosti bi možda trebalo da se preispitaju način ishrane i da smanje unos preradjene hrane da ne bi dolazilo do glavobolja i ostalih komplikacija. Nova australijska studija zasnovana na desetogodišnjem istraživanju, pokazala je da su poremećaji raspoloženja uobičajeniji medju ženama starosti od 20 do 93 godine, koje prvenstveno konzumiraju preradjenu, rafinisanu i premasnu hranu.

Tim istraživača koji su sproveli ovu stidiju naglasili su da nema magične hrane protiv depresije, ali bi ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama, manje masnim mlečnim proizvodima i mršavim mesom godila i fizičkom i mentalnom zdravlju,. Takođe, preradjevine i slatkiše trebalo bi jesti samo povremeno.

Istraživanje

Istraživanje je obavljeno na 1.046 žena. Analizirajući njihovu ishranu, australijski stručnjaci su ishrana, koja se pretežno sastoji od hamburgera, belog hleba, pica, pomfrita, aromatizovanih mlečnih napitaka, piva i hrane bogate šećerom, povećava rizik od depresije za više od 50 odsto. Depresija i anksioznost su se pokazale za oko 30 odsto manje verovatnim kod ispitanica koje su uglavnom se hranile povrćem, voćem, govedinom, jagnjetinom, ribom i proizvodima na bazi integralnih žitarica.

Kod žena koje su se uglavnom hranile voćem, salatama, ribom, tofu proizvodima, mahunarkama, orašastim plodovima, jogurtom i crnim vinom, nije uočena veza izmedju ishrane i poremećaja raspoloženja.

Ishrana je ostala medju glavnim faktorima koji utiču na poremećaje raspoloženja i pošto su u obzir uzeti faktori kao što su godine, težina, društveni i ekonomski status, obrazovanje, fizička aktivnost, pušenje i konzumiranje alkohola.

Saveti

Ukoliko imate loš apetti trebalo bi da uzimate i do 6 manjih obroka u toku dana. Ako vam je apetiti dobar onda se potrudite da kontrolišete unošenje hrane. Žene koje često konzumiraju slatkiše i napitke s akofeionom trebalo bi da ih zamene namirnicima koje sadrže složene ugljenje hidrate poput pahkjuca, proizvoda od integralnog brašna, integralni pirinač, sveže voće i povrće.Ako uglanvom posežete za mesom i suhomesnatim proizvodima onda ih zamenite ribom. Tuna, haringa, losos i sardine će vam posebno pomoći da pobedite depresiju i da zažtite srce od srčanih oboljenja.

(Ana Stankovic)

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation