Nesanica

Noćni san je najvažniji za naše zdravlje. Tokom noći, telo se odmori i regeneriše, i stvori novu količinu energije potrebnu za naredni dan.

Nesanica je problem koji je u skorije vreme sve prisutniji u svetu. Broj osoba koje pate od poremećaja sna i koje ne mogu da ga se reše je sve veći. Pre nego što pribegnete lekovima koji će vas uspavati, mogli bi početi sa pridržavanjem nekoliko korisnik saveta kako lakše da zaspite.

Kako se rešiti nesanice?

– Pre spavanja, odnosno uveče, izbegavajte čajeve, kafu, slatkiše i alkohol, jer oni deluju sasvim u suprotnom smeru. Podižu nam nivo energije i ubrzavaju cirkulaciju, i samo će nas rasaniti. Umesto toga, poslušajte onu staru narodnu ,,čašu mleka, pa u krevet’’ jer proteini iz mleka deluju kao prirodni anestetik.

– Ako ste aktivan pušač, najmanje dva sata pe spavanja nemojte zapaliti cigaretu, jer nikotin i ostali toksini u njima mogu da izazovu hroničnu nesanicu.

– Naš organizam je od rođenja navikut da sve radi hronološki. Zato ga nemojte ,,odvikavati’’ od toga. Potrudite se da svako veče u isto vreme idete na spavanje, kako bi stekli rutinu koje će te se dalje pridržavati i kako bi vaš organizam zadržao normalan ritam.

– Iz spavaće sobe izbacite sve uređaje i stvari koje vam mogu ometati normalan san. TV, kompjuter će vas možda razonoditi dok ste u krevetu, ali nikako neće povoljno uticati na vaš san. Takođe, izbegavajte da jedete ili čitate u krevetu, i trudite se da dpavate bez svetla, ili ako se stvarno bojite, sa što prigušenijim svetlom.

– Ukoliko imate redovne fizičke aktvnosti, trudite se da one ne budu predveče, jer razbuđuju organizam lučenjem adrenalina. U ovo doba, tj.pred spavanje se preporučuje jedino šetja umerenim tempom.

– Određeni mirisi pomažu da lakše utonete u san, zato pred spavanje, možete upaliti mirisni štapić sa aromom lavande, ili priuštiti sebi kupku sa eteričnim uljima koja će vas opustiti i uspavati.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation