Neredovna menstruacija

Kod mnogih devojaka i žena, menstruacija nije redovna. Ovaj problem opterećuje čak 30 % dama koje nisu u menopauzi.

Neredovna menstruacija podrazumeva njeno zakašnjenje, izostanak ili preranu pojavu, a takođe i pojavu krvarenja u periodu između 2 menstruacije. Takođe, problem može biti i suviše jako ili suviše blago krvarenje.

Neredovna menstrualna krvarenja ukazuju na hormonalne probleme. Da bi se menstrualno krvarenje pojavilo, organizam treba da proizvodi dovoljno hormona, na primer progesterona i estrogena. Za lučenje ovih hormona odgovorna je hipofiza i jajnici. Da bi došlo do ovulacije, a kasnije do menstrualnog krvarenja, hipofiza signališe jajnicima i obrnuto.

Do te signalizacije neće doći ako imate hormonski poremećaj, ako ste pod stresom, neodgovarajućom dijetom, vežbama, koristite pilule za kotracepciju, ako su Vam jajnici policistični ili ste u drugom stanju.

Da biste otklonili ovaj problem, redukujte način ishrane, izbegavajte preterano vežbanje i izbegavajte stres, odnosno otklonite njegove uzroke.

Dramatičniji problemi zahtevaju da blagovremeno, odnosno što pre posetite lekara koji će odrediti terapju. Lečenje će se odvijati pomoću hormonske terapije, hormonskih dodataka ili hormonske kontracepcije.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation