Nega zuba kod trudnica: Šta izbegavati tokom trudnoće?

Mnoge žene počinju da se pripremaju za materinstvo i pre trudnoće. Regulišemo ishranu, obraćamo pažnju na unošenje vitamina, kontolišemo sastav proizvoda za lepotu koje koristimo i trudimo se da eliminišemo stres iz našeg života.

Trebalo bi se pripremiti za promene u našem telu koje mogu uticati na higijenu i zdravlje zuba. Prevencija je uvek najbolji način da se izbegnu mogući problemi zuba.

Predlažemo vam da posetite svog zubara pre trudnoće, jer problemi zuba mogu uticati na zdravlje fetusa. Ako imamo bilo kakve zubne probleme, najbolje je lečiti ih pre trudnoće, jer može ugroziti zdravlje bebe ako se tretman izvodi u prvom ili poslednjem tromesečju trudnoće.

Možemo sprečiti moguće probleme sa zubima ako se pridržavamo dobrih navika oralne higijene i redovno posećujemo stomatologa.

Osetljive desni u trudnoći

Desni mogu postati osetljive tokom trudnoće. Krvarenje se može javiti zbog povećanja plaka. Međutim, to nije razlog da se uplašimo – naše zdravlje zuba može se održati čak i tokom trudnoće.

Trebalo bi razmotriti mogućnost izbora mekše četkice za zube ako primetimo osetljivost ili krvarenje desni. Preporučuje se zamena četkice za zube svakog drugog meseca. Čišćenje zuba dva minuta kružnim pokretom.

Takođe ne treba zaboraviti da se prostor između zuba redovno čisti kako bi se sprečili ili umanjili simptomi zapaljenja desni. Koristite interdentalnu četkicu za zube ili ih redovno čistite koncem za zube!

Kiselina u ustima?

Redovna oralna nega takođe pomaže u sprečavanju kvarenja zuba. Jutarnja mučnina i povraćanje su uobičajene tokom trudnice, ali stomačne kiseline koje dospevaju do usta imaju loš uticaj na nivo pH vrednosti. Nikada ne bi trebalo prati zube neposredno nakon povraćanja. Uvek treba isprati usta vodom i malo sačekati pre upotrebe četkice za zube.

Preporučujemo da stomatolog ukloni plak stomatološkim čišćenjem. Jaka zubna plaketa je u stvari masa bakterija, koju treba ukloniti svakih 6 meseci kako bi se sprečilo razaranje zuba i zaštitio prirodni pH nivo usta. Ovi tretmani su bez rizika u svako doba tokom trudnoće. Propadanje zuba i oštećenja se mogu izbeći usled promene ishrane, smanjenjem unosa hrane koja je bogata kiselinama i šećerima.

Proizvodi za oralnu negu tokom trudnoće

Trebalo bi razmotriti izbor proizvoda za oralnu negu tokom trudnoće. Predlažemo izbegavanje proizvoda sa alkoholom, klorheksidinom i triklosanom tokom trudnoće i dojenja.

Stomatološki tretman tokom trudnoće

Mnoge žene sumnjaju u sigurnost zubnog tretmana tokom trudnoće. Iako bi trebalo posetiti stomatologa i lečiti zube pre trudnoće (ugradnja zubnog implanta, ugradnja bezmetalne krunice, fiksne proteze itd.), ne bi trebalo paničiti u slučaju da dođe do neke neočekivane situacije. Ako doživljavate bol, uvek treba da potražite pomoć zubara – ali ne smete zaboraviti da napomenete da ste trudni!

Preporučujemo odlaganje onih zubarskih tretmana koji nisu hitni za nakon porođaja.

Međutim, u nekim slučajevima manja intervencija može sprečiti veći stomatološki problem. Neki problemi se mogu pogoršati sa vremenom, tako da nakon prvih simptoma svakako treba potražiti pomoć zubara.

Trebalo bi ograničiti spektar lekova koji se mogu koristiti tokom trudnoće. O izboru lekova uvek treba konsultovati doktora. Ne preporučujemo lekove koji sadrže salicilnu kiselinu ili ibuprofen, posebno u prvom i poslednjem tromesečju trudnoće.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation