Nega masne kože

Jako puno pripadnica nežnijeg pola, oko 80 odsto ima problem jako masne kože. Na masnoj koži neretko se pojave bubuljice, akne i problemi tog tipa. Da stvar bude gore, to je najviše izraženo na licu zato što je to područje najbogatije lojnim žlezdama.

U doba adolescencije, a i posle tog doba, krivicom pojedinih poremećaja u funkcionisanju organizma, loj je pojačano luči, zato celokupna masnoća ne uspeva da se izluči preko kože, nego ostaje unutar izvodnih kanalića žlezda.

Tako dolazi do formiranja masnih čepova, komedona koji pogoduju razvitku i reprodukciji bakterija na koži. Pomenute bakterije prolaze od kože do duboke unutrašnjosti lojnog čepa, a odatle može nastati upala kanalića i tkiva u okolini.

Ako imate jako masnu kožu, treba da je negujete posebnim proizvodima koji će doprineti smanjenju prevelike masnoće kože i pomoći da se izbegne napredak infekcije.

Jako je bitno čistiti ovakav tip kože – to treba raditi temeljno ali sa oprezom, da ne bi došlo do prenošenja kožne infekcije sa jednog dela na drugi deo kože. Treba koristiti odgovarajući tonik, koji ima moć dezinfekcije, hlađenja, umirivanja upale i otklanjanja nepotrebne masnoće i znoja sa kože. Tokom dana zaštitite kožu hidratantnom emulzijom u tankom sloju, koja će pomoći da se ne formiraju dodatni prištovi i infekcije.

U apotekama su dostupni medicinski puderi i tečnosti nalik ulju koji će delovati kao tečni puder kada ih nanesete na lice, a istovremeno imaju veoma lekovit uticaj, identično medicinskom puderu, zato što oba preparata dovode do sušenja postojećih prištića i isključuju opasnost da nastanu dodatni. Uveče isto tako lice treba da namažete kremom koja će umiriti kožu i srediti nivo masnoće kože.

Da biste izbegli neprijatnosti koje sa sobom nosi masna koža, vodite računa i o ishrani. Suhomesnate proizvode i prerađevine isključite iz ishrane ili ih svedite na minimum. Isto važi i kada je reč o svoj masnoj hrani, umacima, pikantnijim sirevima, svoj kiseloj i ljutoj hrani, orasima, slatkišima a naročito čokoladi, jačem čaju, kafi, alkoholnim pićima. U ishranu uvrstite više sirovog voća i povrća, niskomasnih mlečnih proizvoda, krtog mesa, i što duže vremena provodite na svežem vazduhu.

Studije su utvrdile da korišćenje propolisa može da pomogne ljudima sa problemom masne kože. Propolis možete piti a i mazati na regiju kože koju je zahvatila upala. Propolis će ukloniti upalu kože, a i rane će brže zarasti zahvaljujući propolisu.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation