Nega intimnih delova tela

Pojava peckanja, crvenila, svraba nimalo nisu prijatne. Adekvatnom negom intimne regije možete preduprediti ovakve neprijatnosti. Ulaskom u pubertet i prvim menstrualnim krvarenjem, nega intimnog područja postaje nešto zahtevnija.

Sekret koji se luči neće iritirati sluzokožu u blizini. Vrata materice i vaginalna sluzokoža se ljušte i sekret se luči. Lučenje sekreta će biti obilnije u ”plodnim danima”, odnosno tokom ovulacije. Približno pet stotina miliona bakterija nalazi se u jednom kubnom milimetru sekreta. Veći deo pomenutih bakterija nije opasan za zdravlje žene. Laktobacili će pomoću mlečnih kiselina štititi sluzokožu od zaraznih infekcija. Optimalna pH vrednost vaginalne sluzokože braniće telo od eventualnih patogenih mikroorganizama.

Vaginalnu floru kao i pH vrednost narušiće hormonski poremećaji, nedovoljno odmora i mnogo stresnih situacija, oslobađajući prostor mnogim klicama zaraze.

Gljivica Candida albicans i slične – obično nastaju i razvijaju se kada je lučenje polnih hormona obilnije, kao i u trudnoći.
Tokom menopauze nivo estrogena je drastično smanjen, a to rezultuje sušenjem vaginalne sluzokože, što pogoduje razvitku mnogih loših bakterija.
Pojedini antibiotici ubijaju sve bakterije, kako one negativne, tako i one pozitivne. Gljivice veoma brzo napreduju i to dovodi do upale vaginalne sluzokože.

Kada dođe do upale, potrebna je pomoć lekara – ginekologa kao i pojačana nega intimne regije. Nikako se ne smete lečiti ”na svoju ruku” kao ni bez saveta lekara. Ako se ne podvrgnete adekvatnoj terapiji, stanje će se pogoršavati. Upotreba neadekvatnog leka veoma je rizična.

Ukoliko je lučenje sekreta pojačano, sekret je neprijatnog mirisa i u braon ili žućkastoj boji, ili u obliku grudvica i guste strukture i osećate jak svrab, bez odlaganja se javite ginekologu.
Vaginalne mikoze se najčešće leče uz pomoć vaginaleta.

Nemojte koristiti antiseptik sapune bez lekarskog saveta, kao ni toalet papir sa mirisom, niti higijenske uloške sa folijom na površinskom sloju, zbog mogućih iritacija.
Nemojte nositi farmerice uskog kroja niti tanga donji veš, nisu dobre za zdravlje Vaše intimne regije.

Savet plus: korišćenje prezervativa pri polnim odnosima zaštitiće Vas od mogućih infekcija i neprijatnosti vezano za intimnu regiju.

Sponzorisani tekstovi:

loading...

Još zanimljviih tekstova:

Post navigation